Ossenhaas met krieltjes en groenten

1 juni 2015 | door

Afgelopen vrijdag was Jeroen jarig en dat vierden we klein maar fijn. Hoewel klein… Een Bordeaux premier Grand Cru uit 1973 kun je niet klein noemen. Natuurlijk moest deze dus worden geopend! En jongens, hij hield stand! Hoe bijzonder is het om zo’n natuurlijk product als wijn zoveel jaar na dato met genoegen tot je te mogen nemen? Château Pavie is een premier Grand Cru Classé uit Saint-Emillion, gelegen op de rechteroever van de Gironde waar doorgaans de Merlot druif de boventoon voert. Oké, deze inmiddels lichtgekleurde roodbruine wijn die 42 jaar geleden van de trossen werd geknipt en in houten vaten belandde, was misschien over zijn hoogtepunt heen, maar hij was heerlijk!

IMG_7427 (640x427)

Zo’n kanjer van een wijn komt het mooist tot zijn recht bij een gerecht met een stukje rood vlees. Ik maakte een lekkere ossenhaas met lentegroenten en krieltjes. Ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe en het is dan ook des te meer frustrerend wanneer het niet zo mals is als je had gehoopt. Wil je dat jouw ossenhaas mals en heerlijk rosé op tafel komt? Lees hier mijn tips voor een perfect stuk gebraden vlees.

Wil je trouwens meer weten over Bordeaux wijnen of ben je van plan binnenkort wijn te gaan proeven in de Médoc? Dan heb je vast iets aan deze tips!

IMG_7452 (640x425)

Recept Ossenhaas met krieltjes en groenten

Ingrediënten (4 personen)
600-700 gr ossenhaas aan één stuk
1 bos groene asperges
2 handjes diepvriesdoperwten
2 handjes dubbel gedopte tuinbonen
20 krieltjes
4 plakken rauwe ham
verse frambozen
geschaafde parmezaanse kaas
crema aceto balsamico
bakboter
EV olijfolie
citroensap
peper en zout

IMG_7434 (640x423)

Bereiding
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verhit de oven tot 100°C. Bestrooi het flink met peper en zout en smelt de boter bruin in een koekenpan. Braad het vlees kort rondom goudbruin. Plaats een kerntemperatuurmeter in het vlees en stel dat in op 52°C. Leg het vlees in de oven en gaar langzaam op lage temperatuur mals en rosé. Haal uit de oven en laat even rusten onder aluminiumfolie. Snijd net voor het opdienen in 8 plakken (2 p.p.).

Breng 2 pannen water met zout aan de kook. Kook in één van de pannen de krieltjes gaar.

Snijd het onderste deel van de groene asperges en snijd ze in drieën. Dubbel dop de tuinbonen. Kook in de tweede pan de asperges, tuinbonen en doperwten in kokend water beetgaar. Doe als eerste de asperges in het water en voeg na een paar minuten de tuinbonen en doperwten toe. Giet af en breng op smaak met wat EV olijfolie, citroensap, peper en zout.

Bak intussen de plakken rauwe ham in een droge koekenpan krokant.

Serveren
Leg een lange streep van groene groenten in het midden van het bord. Leg de krieltjes hier en daar langs de groentestreep. Snijd het vlees en leg twee stukken per bord op de groenten. Garneer met frambozen, geschaafde parmezaanse kaas, stukjes uitgebakken ham en crema van aceto balsamico.

Tip
Het eten blijft extra lang warm wanneer je het serveert op voorverwarmde borden. Heb je een grote oven? Dan kun je ze makkelijk in de oven verwarmen terwijl het vlees gaart.

IMG_7446 (640x427)

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • josie
    Op 1 juni 2015 om 07:28 uur

    Wat een heerlijk feestdiner!