Oeuf en cocotte

Oeuf en cocotte met gerookte zalm en dragon

28 december 2014 | door

Ei is een van de meest gebruikte ingrediënten in de keuken en in ons eetpatroon. Ei zit verwerkt in zoveel gerechten…, zoet en hartig, en in producten die we kopen in de winkel zoals pasta, koekjes en cake.

In dit gerecht speelt ei weer eens de hoofdrol. Oeuf en cocotte is de Franse benaming voor ei in een potje. Een cocotte is een (gietijzeren) stoofpan met een deksel die men gebruikt voor lekker stoofpotjes zoals een Boeuf Bourguignon. Je hebt ze ook in miniformaat van het merk Le Creuset (en trouwens ook de ‘neppers’ bij de Blokker en Xenos). De mini Creuset gebruik ik voor dit ontbijtgerechtje, maar je kunt gerust ook een schaaltje of een ander ovenvast potje gebruiken.

Dit romige ontbijtgerechtje met zalm is lekker hartig en de dragon en dille geven een bijzondere smaak. Heerlijk om de geroosterde zalmreepjes door het romige eiermengsel te halen!

IMG_1812 (1024x657)

Recept
Ingrediënten (1 eenpersoonspotje/ramequin/schaaltje)
beetje boter
1 ei
40 ml koksroom
75 gr gerookte zalm
2 cherrytomaten
enkele blaadjes verse dragon (evt. gedroogd)
gedroogde dille
peper en zout
olijfolie
1 sneetje wit brood

cocotte, ramequin of ovenvast potje/schaaltje
braadslede of ovenvaste pan

IMG_1813 (1024x683)

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180°C en kook alvast water in de waterkoker.
Smeer het potje in met wat boter. Breek het ei in het potje en schenk de room erbij. Snijd de tomaatje doormidden en de helft van de gerookte zalm in stukjes, voeg ze toe en breng op smaak met dragon, dille, peper en zout. Plaats het eierpotje in de braadslede of de ovenvaste pan en giet het gekookte water tot de helft van de bakjes erbij. Plaats het ei in de oven en gaar gedurende 8-10 minuten afhankelijk van hoe zacht of hard je je eitje wilt.

Snijd intussen de witte boterhammen in reepjes en smeer in met wat olijfolie. Rooster het brood gedurende enkele minuten in de oven goudbruin. Snijd de overige gerookte zalm in reepjes en beleg het geroosterde brood hiermee.

IMG_1826 (1024x683)

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *