Oeuf en cocotte met asperges en rauwe ham

1 mei 2015 | door

In het weekend heb je vaak meer tijd om samen aan tafel te zitten en uitgebreid te ontbijten of te lunchen. Een fijne ontspannen start van de dag met vers gebakken broodjes, croissants, granola met vers fruit, sappen, …. én bijvoorbeeld deze hartige oeuf en cocotte met asperges en rauwe ham.

Voor dit kleine eenpansgerechtje kun je zowel witte als groene asperges gebruiken. Ik heb nu groene gebruikt maar witte asperges passen natuurlijk wel mooi nu het aspergeseizoen weer geopend is. De rauwe ham zorgt voor de knapperige zoute smaak!

IMG_1809 (640x424)

Recept oeuf en cocotte met asperges en rauwe ham

Ingrediënten (1 eenpersoonspotje/ramequin/schaaltje)
beetje boter
1 ei
40 ml koksroom
2 asperges of 6 aspergetips
3 plakken rauwe ham
2 cherrytomaten
Italiaanse kruiden en/of basilicum
peper en zout
olijfolie
1 sneetje wit brood

ramequin of ovenvast potje/schaaltje
braadslede of ovenvaste pan

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180°C en kook alvast water in de waterkoker.
Smeer het potje in met wat boter. Breek het ei in het potje en schenk de room erbij. Snijd de tomaatjes doormidden en de asperges in hapklare stukken. Voeg de tomaatjes en de helft van de asperges toe en breng op smaak met kruiden, peper en zout. Plaats de oeuf en cocotte in een braadslede of een ovenvaste pan en giet het gekookte water tot de helft van de bakjes erbij. Gaar gedurende 8-10 minuten afhankelijk van hoe zacht of hard je je eitje wilt.

Snijd intussen de witte boterhammen in reepjes en smeer in met wat olijfolie. Leg er een stukje asperge tegen en omwikkel met rauwe ham. Rooster de broodjes enkele minuten in de oven goudbruin.

Eet smakelijk!

IMG_1803 (640x420)

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *