Limoncello

DIY Limoncello

23 augustus 2019 | door

Ben je ook zo’n fan van Limoncello? Zo’n bevroren glaasje met ijskoude Limoncello na een heerlijk diner op een zonnig terras! Dat brengt je toch meteen in (Italiaanse) vakantiesfeer? En weet je hoe kinderlijk eenvoudig het is om zelf Limoncello te maken? Begin op tijd, dan heb je een mooie voorraad en de hele zonnige zomer plezier. Drink de limoncello puur of in een cocktail met bijvoorbeeld Prosecco en rozemarijn zoals op bovenstaande foto. Salute!

75 ml Wodka

10 citroenen (de schillen)

250 gr suiker

Water

Een goede Limoncello is soepel, zoet en heeft een intense smaak van citroen. Alles wat je nodig hebt is dus alcohol, citroenen en suiker. Het makkelijkste is om een wodka te gebruiken met 40% alcohol, 75 cc. Minder mag ook, maar hoe meer alcohol des te meer smaak aan de citroen wordt onttrokken.

NB: in plaats van Wodka kun je ook “pure alcohol” van 98% kopen, dit zorgt voor een betere smaakextractie en dus een hogere smaakintensiteit. De limoncello krijgt dan een hoger alcoholpercentage. En je limoncello wordt hiermee drie keer zo duur…

Infuseren

Dan de citroenen. Hier is een voorkeur voor biologische citroenen die niet een waslaagje hebben en dus veel beter smaak kunnen afgeven (en geen pesticiden…). Met een dunschiller schil je alle citroenen. Vervolgens stop je alle schilletjes van 10 citroenen bij de wodka en laat je de boel een aantal dagen trekken. Na een dag of vier is de meeste smaak erin getrokken, maar je kan het zeker nog een paar weekjes (4-5) langer laten staan voor een intensievere smaak. Je hebt er verder geen omkijken meer naar. Zo simpel is het!

Siroop

Vervolgens meng je er suikersiroop bij. Maak een siroop met verhouding water : suiker = 1 : 1. De hoeveelheid is afhankelijk van je eigen smaak, maar ga uit van ongeveer 250 g suiker. Wat meer als je een likeurachtig drankje wil, anders wat minder. Wil je wat minder alcohol, maak dan je siroop wat dunner door bijvoorbeeld een verhouding van 2 : 1 aan te houden.

En klaar is Kees! Je kan dit drankje zeker een jaar in de vriezer bewaren (als het je lukt om ervan af te blijven).

Wat te doen met het citroensap?

Van het citroensap maak je natuurlijk een heerlijke limonade voor de kinderen!

Zelf Limonade maken

Er gaat niets boven een glas zelfgemaakte dorstlessende limonade. En ook dit is super simpel en snel klaar. Hieronder drie eenvoudige stapjes!

  1. Pers de citroenen
  2. Meng het sap (al dan niet mét pulp) met siroop (verhouding 1:5) naar smaak (al dan niet met bruisend water)
  3. Varieer er op los met andere citrusvruchten, top af met veel ijs en garneer met kruiden of bloemen

Variatietip

Het is ook heerlijk als verfrissend drankje met bruisend water, of lekker in cocktails. Natuurlijk kun je er ook heerlijk meer koken: kip limoncello, limoncello ijs, limoncello cheesecake. Heb je de smaak te pakken, probeer dan ook eens dit recept met (bloed-) sinaasappels of grapefruit. Ook leuk om cadeau te geven.

Jeroen

Wijnliefhebber met onuitputtelijke behoefte aan kennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • event blogger
    Op 4 september 2019 om 12:27 uur

    Ik wil dit graag uitproberen.

  • Facebook