Chutney maken

14 november 2013 | door

Dé smaakmaker
Chutney komt van oorsprong uit de Indiaase en Pakistaanse keuken en wordt vers bereid met ingrediënten die men toevallig voorhanden heeft. Rond 1600 maakte de chutney de overtocht naar Engeland en Frankrijk en werd gezien als luxe product.

Chutney maakt men vaak van fruit en/of groenten waar men olie, azijn, suiker en specerijen aan toevoegt. Dat maakt het juist zo smaakvol en een heerlijke toevoeging aan een gerecht of een hapje.

Chutney bewaren
Chutney die je bereidt met azijn hoef je niet te wecken. Door de hoge zuurgraad van azijn krijgen bacteriën namelijk niet de kans om zich uit te breiden. Zelfgemaakte chutney bewaar je op een koele, donkere plaats en is 3 tot 6 maanden houdbaar.

Je kunt chutney zelfs een jaar bewaren wanneer je de potten vooraf steriliseert door ze in heet sodawater te wassen. Spoel ze goed na met heet water en laat ze vervolgens 10 minuten in de oven op 180°C drogen.

Basisrecept chutney
De basis van een chutney maak je door een sjalot aan te fruiten in een hete pan met olie. Voeg de in blokjes gesneden groenten of fruit toe. Voeg dan specerijen zoals een kaneelstokje, kruidnagels, steranijs of nootmuskaat toe. Roer tot de geur vrijkomt en voeg flink wat (rode) wijnazijn en suiker toe. Laat het mengsel op laag vuur inkoken. Roer af en toe door.

IMG_3158 (521x800)
Recept rode biet chutney
Deze rode biet chutney is verrassend lekker als herfsthapje in combinatie met geitenkaas en geroosterde peperkoek!

Ingrediënten
500 gr rode bieten
2 sjalotten
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
Snuf nootmuskaat
olijfolie
230 ml rode wijnazijn
200 gr suiker

Bereiding
Schil en snijd de bieten in kleine blokjes (5 mm). Snipper de sjalotten en fruit aan in olijfolie. Voeg de bieten toe. Doe de specerijen in de pan en roer door op middelmatig vuur tot de geuren vrijkomen. Voeg de wijnazijn en suiker toe en laat het mengsel inkoken tot een chutney. Roer af en toe in de pan zodat het niet aanbrandt.

Tip
Varieer en combineer zelf met chutneys en ingrediënten. Een van mijn favorieten is lichtpittige mango-ananaschutney met foie gras.
Lees hier het recept voor een verrassende dipsaus van mascarpone met tomatenchutney.

Dipsaus met geitenkaas en pesto en met mascarpone en tomatenchutney.

Dipsaus met geitenkaas en pesto en met mascarpone en tomatenchutney.

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Facebook