Witte chocolade bonbons met kruidnoten en marsepein

Witte chocoladebonbons met kruidnoten en marsepein

27 november 2017 | door

Altijd al eens zelf bonbons willen maken? Grijp dan nu je kans met deze lekkere, makkelijke sinterklaasbonbons. De grootste uitdaging bij het maken van de witte chocoladebonbons is niet zo zeer de vulling van kruidnoten, marsepein en een scheutje Grand Marnier. De truc zit hem in de buitenkant van de bonbon. Dit is namelijk een krokant, glanzend laagje van witte chocolade. Om dat te krijgen, moet je de witte chocolade tempereren. Alles wat je daarvoor nodig hebt? Een pannetje op het vuur, een thermometer en een aantal minuten opperste concentratie.

Wat is tempereren eigenlijk?

Witte chocolade bestaat uit cacaoboter, melkbestanddelen en suiker. Tijdens het tempereren verandert de cacaoboter in de chocolade in een stabiele kristalvorm. Tijdens het tempereren creëer je voldoende homogeen verdeelde kristallen. Op deze manier kan de chocolade knapperig en glanzend worden. Deze techniek wordt veel gebruikt in de patisserie.

Hoe tempereer je witte chocolade?

De truc is om de witte chocolade te verhitten tot 40-45˚C. Vervolgens te laten afkoelen tot 24-25˚C en weer te verwarmen tot 27-28˚C. Dit kun je au bain marie doen. Blijf de chocolade doorroeren. Let goed op je thermometer. Wat je ook kunt doen is het volgende.

Smelt tweederde van de witte chocolade au bain marie tot het een temperatuur van 40-45˚C heeft bereikt. Blijf de hele tijd roeren. Haal van het vuur. Doe de rest van de witte chocolade er beetje bij beetje bij en roer door tot alles gesmolten is. Deze techniek bootst het tempereren na.

Dit klinkt allemaal best ingewikkeld, maar het is wel leuk om deze techniek toe te kunnen passen. Je kunt het namelijk voor allerlei lekkernijen gebruiken. De rest van dit recept is trouwens supersimpel!

Witte chocolade bonbons met kruidnoten en marsepein

150 gr witte chocolade
50 gr marsepein
75 gr kruidnoten
2 el Grand Marnier

Recept

Verkruimel de kruidnoten in een keukenmachine.

Hak of verkruimel de marsepein fijn.

Meng de kruidnoten met de marsepein en de Grand Marnier tot een samenhangend deeg. Vorm bolletjes ter grootte van de bonbons van het deeg en zet de deegbolletjes in de koelkast.

Tempereer de witte chocolade zoals in de tekst hierboven beschreven.

Gebruik een dikke naald of satéprikker en doop de deegbolletjes in de getempereerde witte chocolade. Laat de bonbons afdruipen op een rek.

Als het tempereren goed gelukt is, dan krijg je mooie glanzende witte chocolade bonbons met een heerlijke vulling van kruidnoten en marsepein. Zo niet, no worries, ook niet glanzend smaken ze heerlijk 😉

Je kunt er op het laatst nog wat verkruimelde kruidnoten over strooien. Staat wel leuk.

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *