Kreeftensoep

Kreeftensoep met kreeftenschuim en toast met rouille

15 december 2016 | door

Bisque d’homard is de Franse vertaling voor kreeftensoep, een echt sjiek soepje dat zeker tijdens een bijzonder diner zoals met Kerst tot zijn recht komt. Een bisque is een soep van schaaldieren, in dit geval dus van kreeft. Het bijzondere van dit recept is dat je de kreeftensoep serveert met een romige schuim van kreeft en Cognac. Zo ziet de soep er extra feestelijk uit.

Tip, je schept of spuit de schuim er koud op. Doe dit op het allerlaatste moment want het smelt in de warme soep waar je bij staat. Dus, schenk alle soep in de kopjes of glazen, leg het toastje met rouille erbij en doe dan pas de schuim erop.

Kreeftensoep met kreeftenschuim en toast met rouille

Recept Kreeftensoep met kreeftenschuim en toast met rouille

Ingrediënten (4-6 personen)

1 kreeft (diepvries)
1 wortel
1 dunne prei (alleen het wit)
½ ui
1 el tomatenpuree
1 el paprikapoeder
1 el cayennepoeder
2 laurierblaadjes
10 druppels tabasco
1 pot kreeftenfond ( of 1 liter visbouillon)
30 gr boter
1 dl droge witte wijn
Cognac
1 dl room
4 el foreleitjes, zalmkaviaar of tobiko rood
geroosterd stokbrood of toast
rouille (mayonaise met knoflook en tomaat)
Staafmixer of kidde met gaspatronen

Bereiding

Kreeftensoep
Ontdooi de kreeft en hak hem in stukken. Laat de kop weg. Haal het vlees eruit en zet in de koelkast. Snijd de groenten fijn. Verhit de boter in een pan en braad de groenten zacht aan. Voeg het pantser van de kreeft, paprikapoeder en de cayennepoeder toe. Schep de tomatenpuree in de pan en roer regelmatig door. Blus af met 4 eetlepels Cognac. Houd 1 dl kreeftenfond of visbouillon apart. Voeg de witte wijn, de overige kreeftenfond (en een potje gevuld met water of alleen de visbouillon als je bouillon gebruikt), tabasco en laurier toe en laat 20 minuten zacht koken.

Duw de soep door een zeef en pers zoveel mogelijk de smaken van de ingrediënten uit. Snijd het vlees van de kreeft fijn en warm op in de kreeftensoep.

Kreeftenschuim
Meng 1 dl room met 1 dl kreeftenfond en 2 eetlepels Cognac en schuim net voor opdienen op met een staafmixer of gebruik een kidde met gaspatronen.

Bord opmaken en opdienen

Schenk de warme kreeftensoep in een glas of een kopje en lepel of spuit met de kidde de kreeftenschuim erop. Garneer met een eetlepel tobiko rood, foreleitjes of zalmkaviaar en serveer met een geroosterd stukje stokbrood en rouille.

Kreeftensoep met kreeftenschuim en toast met rouille

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *