Vegetarische Wellington

Welke wijn bij Kleurrijke winterse groenten

18 januari 2016 | door Jessie

Herfstweer en laffe winters saai en mistroostig? Niet als je zorgt voor wat kleur op je bord en een heerlijk bijpassend glas wijn schenkt! En hoe grauw en grijs het buiten ook is, met seizoensgroenten tover je probleemloos kleurrijke en smaakvolle gerechten op tafel. Niet alleen een lentepalet zorgt voor vrolijkheid op je bord. Er zijn nu ook vele winterse groenten te vinden die je diner bij kaarslicht kunnen opfleuren. Daarnaast kun je met deze groenten vaak eindeloos variëren. Grillen, poffen, stomen, bakken en ga zo maar door. Met al deze technieken breng je veel verschil aan in smaken en texturen, maar zelfs ook in kleurnuances. En denk je dat het lastig is deze groentegerechten goed te combineren met mooie wijnen? Think again!

Bij elke winterse groente en/of bereidingswijze is absoluut een mooi glas wijn te vinden. Denk daar maar aan als je een volgende Meatless Monday kookt.

Hieronder een aantal suggesties voor bij een aantal winterse klassiekers.

Pompoen

mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken Vanaf het begin van de herfst in vele soorten verkrijgbaar. Deze groente geeft elke gerecht die vrolijke oranje kleur, of je nou soep, risotto, of een taart maakt. Vaak overheerst de wat zoetere smaak van de pompoen. Een mooie hout gelagerde Chardonnay komt hierbij meestal goed tot zijn recht. Maar je kan ook eens iets minder alledaags proberen als een witte Douro, vol en rijk van smaak.

Recept voor vegetarische Wellington met pompoen.

Recept voor vegetarische Wellington met pompoen.

pompoen polenta

Recept voor Pompoenpolenta met spinazie.

Wortel

hoort ook thuis in deze kleurschakering. Natuurlijk ook op vele manieren te verwerken, hetgeen je wijnkeus kan bepalen. Grillen, pureren, glaceren, etc. Of wat dacht je van een heerlijke risotto met wortelsap en champignons. Past perfect bij een Pinot Noir. Licht, speels, elegant en iets romig en toch dat aardse, zoals bijvoorbeeld een Frühburgunder. Tegenwoordig vind je in de gemiddelde supermarkt trouwens ook (aard-) wortels in allerlei kleuren. Leuk om mee te variëren.

couscous met geroosterde groenten

Recept voor couscous met geroosterde wortel en venkel

Bietjes

komen ook in vele kleuren. Wat mij betreft een ondergewaardeerde groente, want ook hiermee zijn de mogelijkheden eindeloos. Niet alleen koken, of grillen maar vooral ook poffen, roosteren of geleren. Met rode, gele en Choggia bieten krijg je al snel een waar kunstwerk op je bord. Ook hierbij zit je met een Pinot Noi al snel goed, maar spannender is het om bijvoorbeeld een Soave Classico te pakken. Ga je ze grillen, zet er dan maar iets lekker stevigs tegenover. De grillsmaken passen prima bij een Ribera del Duero.
gekleurde bieten

Truffelaardappel

En dan is daar natuurlijk nog de Truffelaardappel, mooiere paarstinten krijg je niet op een natuurlijke manier. Schitterend in de vorm van een puree, feestelijk als chips, of gewoon gekookt met een mooi stuk vlees erbij. Vergeet je gerecht dan ook niet even af te maken met wat blaadjes shiso purper. Perfect met een niet al te sterke rode wijn. Bijvoorbeeld een Valpolicella of een Montepulciano d’ Abruzzo.

Naast al deze heerlijke groeten heb je natuurlijk ook vele geweldige mogelijkheden met fruit. Denk aan granaatappelpitjes of stoofpeertjes. Een combinatie wil ik jullie niet onthouden. Wat dacht je van een parfait van zwart fruit (zwarte bes, bramen) in combinatie met gemarineerd zwart fruit. Dit schitterende romige dessert sluit naadloos aan bij een lichte, frisse en vooral fruitige, aromatische Brachetto. Perfect om je kleurrijk diner mee af te sluiten.

Ik ben erg benieuwd naar jouw match van favoriete (kleurrijke) groente en wijn. Laat het me weten @Jeurwine

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Facebook