Als je uitgenodigd wordt door het Catalan Tourist Board om een wijnreis te maken door Catalonië en te schrijven over het wijntoerisme, hoef je natuurlijk niet lang te twijfelen. Mijn eerste reactie: wat gaaf, ja! Mijn tweede: Wijn uit Catalonië…, wie, wat, waar en hoe?! Ik had er zoals velen al een paar weekendjes Barcelona op zitten, maar eerlijk is eerlijk, veel verder was ik nooit geweest. En hoe zonde is dat! De regio Catalonië is meer dan het bezoeken waard. Want wist jij dat er bijvoorbeeld hele mooie Cava uit Penedès komt? De DOQ Priorat niet alleen eerste klas wijnen produceert, maar ook echt schitterend is qua natuur en uitzichten? De Catalanen uiterst hartelijk zijn en dat het eten ontzettend lekker is?
Hoogste tijd dus om mijn koffertje te pakken en me onder te dompelen in de heerlijke Spaanse sprankelende sfeer, alias Cava, Catalonië & co….
• Eind 19de eeuw (na Phylloxera) de rode druiven drastisch werden vervangen door witte druiven. Dit betekende het begin van de Cava productie.
• Cava volgens de traditionele (Champagne) manier wordt gemaakt.
• Van 150 kilo druiven 100 liter Cava wordt gemaakt.
• De wijn minimaal 9 maanden moet rijpen. Goed voor een druk van minstens 4 bar.
• Het alcoholpercentage van Cava tussen de 10,8% en 12,8% is.
• De Cava DO (Denomination de Origen) in tegenstelling tot andere DO’s, meerdere geografische gebieden kent (Penedès, maar ook Navarra en Rioja).
• In Catalunya zo’n 95% van alle Spaanse Cava wordt geproduceerd, zo’n 1,2 miljoen hl. (!)
• De belangrijkste druiven Macabeo (groene appel), Xarel-lo (kruisbes) en Prarellada (bloemen) zijn.
• Daarnaast ook de druiven Garnacha, Monastrell, Trepat en steeds vaker Chardonnay en Pinot Noir worden gebruikt.
Cava is een bruisende wijn die niet alleen lekker is om te drinken bij het aperitief. Met Cava kun je uitstekend combineren. Deze culinaire kameleon werd tijdens onze reis door de Catalanen niet alleen geserveerd met tapas, maar ook met vis, gevogelte, ham en natuurlijk kaas.
Cava en kaas hebben een aantal overeenkomsten: gist, de rijping en de zuurgraad. Wat het leuk (en lekker) maakt, is dat je met deze variabelen de perfecte kaas-cava combinatie kan creëren. Zo kies je bijvoorbeeld een rosé Cava voor een vettige schapenkaas, brut voor geitenkaas en een zoetere Cava bij de blauwschimmelkaas.
De meeste Cava’s hebben een licht karakter door de zogenaamde autolyse (wat rokerig, meer dan toast). Door de lagere zuurgraad en alcohol combineert Cava daarom goed met pittige en/of gefrituurde gerechten zoals patatas bravas, calamares en pittige garnalen.
Toch komt de veelzijdigheid het best tot z’n recht bij visgerechten: gebakken vis, pasta met zeevruchten of de klassieke ‘croquetas’, de zogenaamde viskroketjes. Cava versterkt de smaken van vis en schelpdieren doordat de zoutigheid zo mooi in balans wordt gebracht door de zuurgraad van de brut wijnen. Zeker bij de meer complexe Cava’s (Reserva of Gran Reserva). Bij veel proeverijen werd ons dan ook verteld dat déze cava mooi paste bij paella. Nou, dat neem ik maar wat graag aan!
De onvoorstelbaar grote Freixenet. Met een trein door de eindeloze kelders, kijkend naar de RVS tanks van meer dan 1 miljoen liter (!), een kelder ter grootte van 200 voetbalvelden en meer dan 150 miljoen flessen die er liggen te rijpen. Groot, groter, Freixenet! Ondanks deze grootte en de enorme productie wordt kwaliteit en traditie niet vergeten. Dit is nog steeds een familiebedrijf en zo vind je hier onder andere nog Carta Nevada die men in 1941 voor het eerst produceerde.
Freixenet is zeker een bezoekje waard. Laat je niet afschrikken door de grootte, maar sta versteld van wat men hier weet te produceren, zowel in kwantiteit maar zeker ook in kwaliteit. Tip: ga lunchen op het dakterras. Ze serveren hier veel verschillende Cava’s en bijbehorende tapas.
Uit manuscripten blijkt dat de familietak Lleopardi wijn maakt sinds 1385. Cava maakt wijnhuis Llopart sinds 1887. Een prachtig wijnhuis met een rijke historie. Ze maken veel verschillende Cava’s die je ter plekke kunt proeven. Daarnaast kun je hier genieten van een geweldige lunch middenin de wijngaard.
Met de segway reden we door de wijngaarden van Cava Nadal. Op het eens verlaten vliegveld werden na de Spaanse burgeroorlog de eerste druivenstokken geplant. Dit resulteerde in de eerste Cava van Nadal die dateert uit 1943. Het bijzondere van wijnhuis Nadal is dat zij bij goede weersomstandigheden heerlijke botrytis wijn maken, wat best bijzonder is voor Spanje omdat het weer in Spanje dit doorgaans niet toelaat.
Jeroen reisde namens Jessie’s Cuisine op uitnodiging van het Catalan Tourist Board door de prachtige streek Catalonië. Meer reisverslagen volgen uiteraard! Nu al meer lezen en zien? Check dan Facebook en Instagram onder de #Catalunyaexperience
Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.
Lijkt me een super leuke bestemming voor n volgend (wijn)tripje. Nooit eerder aan gedacht. Bedankt voor de tip! (ik ben namelijk dol op CAVA!)
Klinkt goed! Hoe ver van Barca is het? Zijn dagtrips misschien een optie?
Leuk artikel! Ikzelf ben ook fan van Cava en vind het leuk om hier meer over te ontdekken. Kan je enkele suggesties geven waar ik hier op internet meer over kan vinden?
Geef een reactie