wijn in de kofferbak doen

10 tips voor een perfecte wijnreis

10 september 2015 | door Jessie

Ga je binnenkort op wijnreis en wil je je goed voorbereiden? Lees dan deze handige tips voor een geslaagde wijnreis!

Tegenwoordig is er voor de wijnconsument veel variatie in aanbod: diverse wijnspeciaalzaken, vele supermarkten met een veelzijdig en betaalbaar aanbod en nog meer internetadressen waar je jouw favoriete wijn kunt scoren. Inkopers doen veel moeite om het de consument naar de zin te maken en selecteren voor elk wat wils. Toch is er maar één plek die het leukste is om naar jouw persoonlijke favoriet te zoeken en dat is bij de wijnboer zelf. Niet alleen de wijn zelf, maar het persoonlijke contact en het verhaal dat erbij hoort voegt zoveel meer toe. Maar hoe pak je dat aan? Zo maar even binnenlopen bij een wijnboer, of een chateau opbellen, kan dat? En hoe bepaal je de keuze?

Ik heb 10 handige en praktische tips voor het organiseren van je eigen wijnreis op een rij gezet. Een gids, ervaring of enorme wijnkennis is niet nodig. Geloof me, het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, zolang je maar weet wat je lekker vindt!

Uitzicht op een wijnperceel

1. Internet

Hier vind je een schat aan informatie. Ervaringen van andere wijnliefhebbers kunnen je naar een mooi wijnhuis leiden waar je nog niet mee bekend was. En verder vind je er natuurlijk alle info over prijzen, Parkerpunten, geschiedenis, contactgegevens, etc. Een beetje speurwerk levert je een leuke route op met goede en soms verrassende wijndomeinen. Het loont dan ook zeker de moeite om vooraf even je huiswerk te doen.

2. Guide Hachette

Geweldig boekwerk waarin alle Franse wijnboeren letterlijk op een rijtje staan. Heb je ergens ooit een lekkere Franse wijn gedronken? Hierin vind je de maker gegarandeerd terug. Extra informatie over het domein en de wijnen, de gemiddelde prijzen, openingstijden, contactinfo etc. Niet een heel boekwerk meeslepen? Ook op internet vind je alle nuttige info, inclusief recepten die passen bij de wijn van jouw keuze. Website: www.hachette-vins.com.Vergeet voor je trip ook niet de app te installeren; altijd handig.

3. Beperk jezelf

Hoewel de verleiding misschien groot is, heb je er het meest aan om je te beperken tot een subregio. Het lijkt voor de hand te liggen, maar je verliest jezelf gemakkelijk als je denkt even een wijngebied te bezoeken. Even een tripje naar de Loire? Vergeet dan niet dat de rivier zo’n 1000 kilometer lang is. Je haalt meer uit je trip als je je beperkt tot een specifiek deel. Bovendien hou je nog wat over om het volgende jaar te bezoeken.

4. Aantal proeverijen

Ook hier weer geldt: beperk je zelf. Ik weet dat als je een lang weekend ergens naar toe gaat, je het liefst zo veel mogelijk verschillende wijnen wil proeven. De ervaring leert dat je altijd langer aan het proeven bent dan gepland. Neem je tijd en plan maximaal drie à vier proeverijen op een dag. Je zult zien dat de wijnboeren meer tijd voor je maken als je de tijd hebt. En dat levert vaak weer mooie verhalen of goede uitleg op. Wil je juist heel veel verschillende wijnen uit de regio proeven, plan dan een proeverij bij een coöperatie. Vaak staan daar vele wijnen uit het dorp of de regio bij elkaar. Zo kun je tijdens een proeverij meerdere wijnhuizen beoordelen. De commerciële proeverijen zijn minder aan mij besteed. Vaak krijg je een zeer beperkt aanbod te proeven (vaak van alleen de grotere producenten) en is het minder persoonlijk. Het kan natuurlijk wel ideaal zijn als je een gebied globaal wilt leren kennen.

5. Afspraken

Natuurlijk kun je vaak zomaar ergens binnenlopen voor een proeverij, maar het risico bestaat dat je dan toch voor een gesloten deur komt te staan. Wijnboeren hebben het vaak druk met het werk op het land. Het is aan te bevelen om je favoriete producent van tevoren even te mailen. Dan weet men ook meteen dat er serieuze proevers komen. Reken maar dat je gastvrij ontvangen wordt en dat men alle tijd voor je neemt om de wijnen te proeven en je rond te leiden door de kelders.

6. Verdwaal

Leuk om afspraken te maken en te weten waar je wat gaat proeven, maar niets leuker om in een wijngebied volledig de weg kwijt te raken, want alleen zo kom je op de meest onverwachte plekjes. Vaak staan in deze gebieden borden met wijnroutes aangegeven. Prima om die een tijd te volgen, maar ga zeker ook eens buiten de gebaande paden. Je weet immers nooit wat je tegenkomt. Zo reden wij vorig jaar door de heuvels van de Cote d’Or op zoek naar een mooie picknickplek met uitzicht op de wijnvelden, toen wij een wijnboer aan het werk zagen op zijn perceel. Een half uur en een telefoontje later zaten we in het dorp bij zijn vrouw in hun wijnkelder aan tafel om hun heerlijke wijn te proeven en recepten uit te wisselen.

picknick in de Bourgogne

7. Kofferbak

Zorg voor voldoende ruimte in je kofferbak. Geheid dat je het niet kunt laten om na elke gezellige proeverij, waarbij mensen je gastvrij hebben ontvangen en passievol over hun product hebben verteld, een paar flesjes mee te nemen. En ja, je weet maar nooit wanneer je er weer terug komt, dus je kan maar beter een mooie voorraad inslaan!

8. Budget

Om financiële problemen te voorkomen spreek met jezelf een budget af! Maar al te vaak leidt een gezonde hebberigheid tot enorme kosten. Houd er dan ook rekening mee dat je minstens twee tot drie keer je budget uit gaat geven. 😉

9. Slaap bij de boer

Veel wijnboeren verhuren ook kamers om te overnachten. Beter kun je het niet treffen natuurlijk. Bovendien zit je meteen bij mensen die de regio goed kennen en snappen hoe het wijntoerisme werkt. Zij kunnen je dan ook voorzien van geweldige tips die je nergens anders vindt. Zo kom je nog eens op plekjes van hun concullega’s of in een heerlijk authentiek restaurant waar die ene speciale wijn geschonken wordt.

ontbijten bij de wijnboer

10. Verpakkingsmateriaal

Ga je verder op reis en moet je met het vliegtuig. Neem ook dan je voorzorgsmaatregelen. Natuurlijk kun je niet zoveel meenemen, maar het zou zonde zijn om met lege handen naar huis te moeten. Begin in ieder geval met een harde koffer. Neem daarnaast verpakkingsmateriaal mee zoals bijvoorbeeld bubble wrap, karton, speciale airbagtasjes of een kistje. Let dan wel op het aantal kilo’s. Maak in ieder geval niet de fout zoals ik in Zuid-Afrika om zo maar even een palet te laten verschepen. Qua kosten misschien wel goed te doen, maar vergeet niet dat alle VAT en invoerrechten er nog bijkomen. Dan smaakt je wijn toch ineens wat zuur…

Waar gaat jouw volgende wijntrip naar toe en heb jij nog tips? Laat het me weten @Jeurwine

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 • Tini
  Op 9 augustus 2017 om 13:31 uur

  Gaaf, wat een leuk verhaal vooral het stukje verdwalen dat zijn de leukste dingen.

 • Lauren de Bruijn
  Op 10 januari 2018 om 11:05 uur

  Ik ben er het helemaal mee eens dat 3-4 proeverijen per dag genoeg is! Mijn man verzamelt wijn, en hij is binnenkort jarig. Ik koop hem een flesje Spaanse wijn en zo’n reis. Hopelijk vindt hij zo’n cadeau leuk en we onszelf kunnen beperken tijdens de reis!

 • Nieuwsbrief

  Volg ons ook op

  © 2019 | alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | disclaimer