Tijd voor de BBQ!

6 mei 2016 | door Jessie

De gemiddelde Nederlander haalt de barbecue 13 keer paar jaar uit de schuur. 13 keer! Ik was in shock toen ik dat hoorde. Gemiddeld zijn er in Nederland maar liefst 20-25 dagen per jaar van 20 graden of warmer. Dus hoe kan het toch dat wij niet zo’n barbecuecultuur hebben zoals bijvoorbeeld in Australië of Zuid-Afrika? Ik kan er slechts naar gissen. Hebben we te kleine tuintjes of balkonnetjes? Vinden we het te veel gedoe? Weten we niet goed hoe we lekker op een barbecue kunnen koken? Of is het nog erger en past het niet in onze cultuur en willen we alleen efficient eten (bereiden) om gevoed te worden??? Feit is voor de meeste Nederlanders de barbecue niet compleet is zonder stokbrood met kruidenboter en satésaus. Tja, ik haak af…

Tijdens het FonQ bloggersevent bij Weber werd mij al snel duidelijk dat ik niet tot de gemiddelde Nederlandse barbecueër behoor. Waarom? Ten eerste omdat ik het liefst het hele jaar door de braai aansteek. Niet alleen op een zwoele zomeravond in het weekend, maar ook met gemak hartje winter met -5 (als het al vriest tegenwoordig). Daarnaast gooi ik niet alleen kant en klare worstjes en spiesjes op de grill, maar gebruik ik de barbecue voor van alles en nog wat en zie ik het alleen als een alternatief fornuis dat in de tuin staat.

Mijn grillmasterhart ging dan ook harder kloppen bij het zien van al die prachtige Weber units. En gelukkig bleef het niet alleen bij kijken. We mochten op deze prachtige ‘winterse’ voorjaarsdag ook zelf aan de slag. Maar niet voordat we de smaaktest ondergingen: een goed stuk vlees, bereid op een bbq met kolen, gas en electriciteit. En wat denk je? Geen enkel verschil in smaak! Dus geen zorgen meer over het uitroken van je bovenburen, gewoon de electrische variant op je balkon zetten en smullen maar!

Trends

Als het aan Weber ligt wordt barbecuen meer dan alleen het bereiden van eten op een grill (plaat). Het is een lifestyle! In een steeds hectischere samenleving hebben mensen meer behoefte aan gezelligheid en genieten met elkaar: een bbq past perfect in dit plaatje. Het braaien wordt echt weer een familie en vrienden aangelegenheid, waarbij de kolen uren gloeien. Niet alleen maar een lapje vlees of een hambo, maar een volledig 3-4 gangenmenu volledig bereid op de grill. We beginnen natuurlijk met zelf brood of pizza maken, we maken eigen sausjes en zeker ook marinades voor vlees en vis. Je kan zoveel meer smaak toevoegen door zelf wat kruiden bij elkaar te voegen. En het hoeft helemaal niet moelijk te zijn. Experimenteer er gerust op los en voeg paprikapoeder, korianderzaad, kardemom, gember of basterdsuiker met elkaar voor je eigen ‘rub’. Of probeer eens koffie aan je mengsel toe te voegen: heel verrassend.

BBQ zalm roken

Gadgets

Daarnaast gerbuiken we natuurlijk steeds vaker de speciale grill om dat mooie en lekkere patroon in je vlees te krijgen, of we kieperen alles in de special wok en maken zo een overheerlijke curry. Mijn persoonlijke favoriet is de rotisserie basket, het aardappelmandje waarmee je in een handomdraai heerlijk knapperige aardappeltjes als bijgerecht op tafel zet. Eerlijk is eerlijk, dit soort hebbedingetjes zorgen er natuurlijk wel voor dat barbecuen een mannedingetje blijft. Als je gebruik maakt van deze gadgets wordt het echter ook super leuk voor kinderen. Wat dacht je van een speciaal wafelijzer voor heerlijke toetjes? Hoe dan ook, de belangrijkste trend is slowcooking, met z’n allen de tijd er voor nemen en je eten bereiden door indirect te grillen i.p.v. alles direct boven het vuur. Goed glas wijn erbij en genieten van het moment.

Fonq Event Weber BBQ rotisserie basket

En heb je geen, of een te kleine tuin? Niet getreurd, want ook dan is er genoeg keuze. Kleine mobiele bbq’s die je makkelijk meeneemt naar het strand, de camping of het park. Zo wordt koken op de barbecue weer een avontuur en belevenis.

Roken

Extra smaak toevoegen wordt ook steeds belangrijker. Natuurlijk met speciale grillroosters, maar zeker ook steeds vaker door middel van roken. Dat kan op vele manieren. Met een plankje, koud met rookmot, of houtsnippers op de gloeiende kooltjes. En dat ook nog eens in vele smaken en met diverse ingrediënten. Wat dacht je van gerookte kazen, eieren, of ananas? Mijn persoonlijke favoriet? Een saffraan-tomaten bouillon met geroosterde mais en venusschelpjes waaraan een heerlijke rooksmaak is toegevoegd. Yum!

Fonq Blog event Weber BBQ roken

Kortom, neem er de tijd voor de volgende keer dat je de barbecue tevoorschijn haalt en leef je uit!

Ik ben erg benieuwd naar jouw favoriete recept en #wijntjevoorerbij. Laat je me het weten? @Jeurwine of facebook.

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Facebook