Ontdek Culinair Zuidoost-Nederland en de Duitse Niederrhein

23 juni 2015 | door Jessie

De smakelijkste plekken en leukste activiteiten op de kaart!
Wie deze zomer in de buurt blijft hoeft zich niet te vervelen. Speciaal voor alle lekkerbekken heeft de Nederlands-Duitse grensregio de leukste culinaire hotspots en uitjes in kaart gebracht. Zuidoost-Nederland, dat bekend staat om zijn mooie fiets- en wandeltochten, is nu ook voor culinaire liefhebbers extra aantrekkelijk. In de gids vind je allerlei leuke tips en een smakelijke kijk op de regio. Stel je route samen en beleef de grensregio op zijn best. De Culinaire reisgids Smaak op de Kaart is vanaf juli verkrijgbaar bij VVV’s, deelnemende ondernemers, landwinkels en wijngaarden in de streek.

Smaak op de Kaart

“Met m’n handen door de wrongel, mijn kaasje krijgt vorm

Handige website

Alvast inspiratie opdoen? Kijk dan op de uitgebreide website van Smaak op de Kaart. Pure smaken en een authentieke smaakbeleving zijn het uitgangspunt voor je culinaire ontdekkingstocht. Alle smaakvolle activiteiten en lokale ondernemers zijn overzichtelijk ingedeeld per categorie en per regio. Zo kun je kiezen om zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het maken van je eigen kaas, een leuke wijngaard bezoeken, koeien knuffelen of een restaurant kiezen. Veel activiteiten zijn trouwens ook erg leuk voor kinderen en goed te combineren in een meerdaags arrangement.

“De koffie plopt als popcorn, woensdag is koffie-brand-dag

Zo divers en zoveel te beleven

Afgelopen winter maakte ik een persreis door de grensregio en werd verrast door de diversiteit en de super leuke initiatieven die lokale ondernemers en producten aanbieden. In de periode voor kerst was de regio sfeervol en ik stel me voor dat het landschap en de activiteiten met mooi weer nog meer tot hun recht komen.

“Fietsen langs wijngaarden, bijkomen op het terras

Landelijk of in de stad, lui of actief, de diversiteit aan smaakbelevingen is enorm. Tijdens de persreis werden we verwend met tal van activiteiten. Bij boerderij Hoekelum aan de Veluwe maakten we onze eigen kaas en bij Colijn in Nijmegen proefden we verschillende soorten koffie. Wil je wijn proeven? Ik was onder de indruk van de Cabernet Blanc van wijnhoeve Colonjes in Groesbeek. Het deed me denken aan een Marlbourough uit Nieuw-Zeeland. Bonbons zijn niet helemaal aan mij besteed (is dat raar?), maar het maken ervan bij Café Peerboom in Duitsland vond ik erg leuk! En mijn familie was er blij mee:-).

Persreis Smaak op de Kaart (1024x1024)

“Slakken proeven bij het haardvuur

’s Middags aten we wijngaardslakken bij de enige slakkenboerderij van Duitsland. Bijzonder en lekker. ’s Avonds dineerden we bij restaurant `t Raodhoes in Reuver. Corry en Piet serveren Franse gerechten met Limburgse porties en schonken daarbij een lokale wijn van ‘buurman’ Hoeve Roozendaal. Whisky proeven doe je bij de Whiskybotschaft. Met Duitse Gründlichkeit word je duidelijk uitgelegd hoe het proces van whisky maken in elkaar steekt. Je kunt een proeverij doen, maar ook zelf een drankje drinken in het lounge gedeelte. Vergeet niet even de kelder in te duiken.

Eén van mijn persoonlijke favoriete uitjes was het bezoek van de kerstmarkt op Kasteel Moyland. De kunstnijverheidsmarkt is sfeervol opgezet en je waant je in een sprookje. Zeker de moeite waard om te onthouden voor aanstaande winter!

Bron foto gids: @simons_mascha

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Facebook