Culinair Lyon

17 december 2013 | door Jessie

Rijd jij ook altijd lángs Lyon wanneer je op weg bent richting de Middellandse Zee? Dan heb ik een tip! Als culinaire lekkerbek, raad ik je aan om eens een tussenstop te maken in Lyon. Deze stad telt niet alleen meer dan 1000 restaurants, waaronder 14 met Michelin ster, het is de bakermat van de Franse keuken en thuisbasis van restaurateur/kok Paul Bocuse, een van de bekendste gastronomen van de 20e eeuw.

Les Halles
Wat ben ik jaloers op die Franse omaatjes die met hun boodschappenkarretje iedere dag naar Les Halles mogen… Direct toen ik deze overdekte markt gelegen aan de Cours Lafayette binnenstapte, liep me het water letterlijk in de mond! In Les Halles liggen de meest heerlijke culinaire producten en Franse specialiteiten uitgestald. Je vindt hier verse schaal- en schelpdieren, prachtig vlees, mooie terrines, foie gras, truffels, maar bijvoorbeeld ook schitterende patisserie, brood, chocolade, groenten, fruit en kaas. Ik heb mijn kaas bij Mère Richard gekocht, lekker hoor, en het schijnt dat Bocuse hier ook zijn inkopen doet;-)

Het leuke aan Les Halles vonden wij dat je er ook een lekker hapje kunt eten. Een aantal kleine restaurantjes serveert tussen de middag lunch, compleet met een glaasje Franse A.O.C.

Image (1024x1024)

Lyon instacollage (1024x1024)

Bouchons
Deze typische bistro’s vind je vooral in het oude centrum van Lyon, rondom het stadhuis en in de wijk Saint Jean. Deze laatste heeft het meest te bieden. In Bouchons eet je authentieke, vrij eenvoudige gerechten van vroeger zoals ‘andouillette’, ‘tripes’ en ‘pâté en croûte’ voor een kleine prijs. In een decor van oude gewelven ga je letterlijk even terug in de tijd. Naar de Renaissance waarin Lyon floreerde om haar zijde en waar de zijdewevers (‘Canuts’) na het werk voedzame maaltijden verorberden in de Bouchons. Er is zelfs een gerecht naar hen vernoemd; ‘Les cervelles de canuts’, dat letterlijk de hersenen van de zijdewevers betekent.

Brasseries
In het 2de arrondissement zit Brasserie Georges, de oudste brasserie van de stad en een van de grootste in Europa. In 1836 ontdekt oprichter Georges Hoffherr de briljante kwaliteit van het water in Lyon en besluit de Elzas te verlaten om in Lyon een brasserie te beginnen en bier te brouwen. Sinds 1836 heeft de brasserie vele beroemdheden ontvangen waaronder de Franse crème de la crème. In Art Deco-stijl geniet je in deze brasserie van lokale specialiteiten, maar ook van ‘Plateaux de fruits de mer’, ‘poissons’ en de beroemde ‘choucroute’; zuurkool, maar dan nét even anders dan onze Hollandse kost.

Leuk eten kun je ook in ‘Les Brasseries de Lyon’ van Paul Bocuse, er zijn er maar liefst zes! Hoewel ik hiervan minder onder de indruk was dan van de brasseries Flo in Parijs, is dit ook zeker een aanrader. De prijs-kwaliteitverhouding is zeer goed, zeker als je het ‘menu du jour’ neemt.

Lyon instacollage 2 (1024x1024)

Tips
Ga in de ochtend naar Les Halles om rond te snuffelen zodat je aansluitend kan lunchen in een van de restaurantjes of doe je boodschappen en neem ze mee voor een picknick in ‘le Parc de la Tête d’Or’.
Ga je naar een Bouchon? Let dan op welke je kiest; ze zijn namelijk gek op toeristen en nemen je graag mee naar binnen. Voor je het weet zit je in een toeristische trekpleister aan de ijskoude kaas en slechte wijn!
Zin om jezelf te trakteren op de echte Haute Cuisine van Lyon? Kijk dan op deze site voor de beste restaurants!

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 • Josie
  Op 17 december 2013 om 09:25 uur

  Vooral confiserie bonbons waren heerlijk!

 • Dominique
  Op 18 december 2013 om 03:02 uur

  Les Halles zijn inderdaad heerlijk voor lekkerbekken!
  De beste producten op één plek.

 • Paul Raasveldt
  Op 16 januari 2014 om 11:43 uur

  De dagelijkse markt op de Quai Saint Antoine is ook niet te versmaden. Hier halen vele restaurateurs hun dagelijkse groenten. De beste tip voor je portemonnee: ga lunchen in plaats van dineren.
  2 toeristische tips: het Parc de la Tête d’Or (grootste stedelijke park van Frankrijk) met zijn rozentuin, dierentuin, kassen etc. is gratis toegankelijk.
  Neem eens voor € 1,50 de Vaporetto vanaf Saint Paul of Bellecour naar Confluence, de geheel nieuwe wijk die gebouwd wordt op het oude terrein de hallen. Een leuke tocht van 20 minuten over de Saône, en zeer moderne, verrassende architectuur in Confluence.

 • Jessies Cuisine


  Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/jessiescom/domains/jessiescuisine.com/public_html/wp-content/themes/jc/footer.php on line 8

  Nieuwsbrief

  Volg ons ook op

  © 2021 | alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | disclaimer