Wijntrends 2016

12 januari 2016 | door Jessie

We hebben de nieuwste wijntrends 2016 voor je op een rij gezet!

Consument

Nieuwsgierig en bewust

De wijndrinker is nieuwsgierig naar bijzondere wijnen. Proeven buiten de gebaande paden, op zoek naar bijzondere druiven, wijnmakers met een verhaal en relatief onbekende wijngebieden.

Comeback van de klassieke wijnwereld

Hoewel de consument absoluut nieuwsgierig is naar bijzondere en onbekende wijnen, beleven de klassieke wijnlanden zoals Frankrijk, Italië en Spanje juist ook weer een comeback. De verkopen zitten weer in de lift.

Oog voor kleinschaligheid en biologische wijn

De consument heeft steeds meer interesse in wijn afkomstig van kleinschalige producenten, die vaak ook biologische wijn maken.

Producent

Toevoeging van fruitaroma’s aan wijn

Om consumenten die nog niet zo bekend zijn met wijn op een makkelijkere manier kennis met wijn te laten maken voegt de wijnmaker soms fruitaroma’s toe aan de wijn.

Vroege wijnoogst, lager alcoholpercentage

Door een vroege wijnoogst wil de wijnmaker het percentage alcohol in de wijn laag houden. Hiermee speelt de wijnmaker in op de behoefte van de consument die bewuster omgaat met eten en drinken. De wijndrinker drinkt bewuster en let op het aantal calorieën, die minder zijn bij een lager alcoholpercentage.

Wijn van eigen bodem

Wijn van Nederlandse bodem wordt steeds beter en populairder. Het wijntoerisme in Nederland groeit. Steeds vaker kun je een wijnproeverij combineren met een wandeling, fietstocht of een nachtje slapen.

Wijnbars en festivals

Gezellig en ongedwongen

Wijnbars van nu zijn zo ingericht dat de wijnliefhebber rustig kan genieten van een goed glas wijn. Geen poeha, geen gedoe, gewoon gezellig en ongedwongen. Een kleine kaart met eenvoudige en lekkere hapjes voor erbij.

Gespecialiseerde wijnbars

Er verschijnen steeds meer gespecialiseerde wijnbars op het toneel. Denk aan wijnbars die zich vooral richten op ‘vin naturel’ en biologische/biodynamische wijn of wijnbars waar de bubbel helemaal centraal staat.

Wijnfestivals

Sinds twee jaar hebben we onze eigen wijnfestivals in het land. Festivals zoals Bacchus in Amsterdam en Wineweekend in Rijswijk zijn helemaal toegespitst op de wijnliefhebber en wijnproducent. Deze trend zal zeker in 2016 doorzetten.

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

2 reacties

 • Jeroen
  Op 11 februari 2016 om 09:46 uur

  En vergeet vooral ook niet de niet te stuiten opmars van Bubbels! In het bijzonder Prosecco.
  En een leuk weetje voor de wijn marketeers: vrouwen gaan een steeds belangrijkere rol innemen als wijndrinker, -liefhebber en/of -kenner!
  Tot slot, ook in de wijnwereld is oog voor duurzaamheid. Niet alleen biologische wijnen zijn hier een voorbeeld van. ook de komst van alternatieve verpakkingsmaterialen. de bag in Box wordt steeds populairder en kijk ook niet vreemd op als je komend jaar steeds meer “plastic” flessen wijn zal tegenkomen in de supermarkt. En niet alleen meer voor bulkwijn.

 • Wilma
  Op 21 maart 2016 om 14:32 uur

  Ik ben echt super benieuwd naar jullie wijnfestival. Hebben jullie al een datum voor de eerst aankomende wijnfestival?

 • Facebook