Wijnnotitie: MMM Monastrell (Bye Movember!)

1 december 2014 | door Jessie

Wijnblog van Jeroen
Gisteren dronken wij deze krachtpatser bij een heerlijk stukje hert. Een ideale wijn om de Movembermaand mee af te sluiten, lijkt me. En ja, dit etiket zegt verder alles over deze wijn! Dit is een wijn met “Cojones”. Dit is niet een wijntje om weg te slobberen op de” vrijmibo”. Dit is een wijn waar je haast op moet kauwen. Deze wijn maakt zijn stoere imago helemaal waar!

Hij wordt gemaakt van de Monastrell en komt uit D.O.P. Jumillia. Beide niet (heel erg) bekend bij het grote publiek. Tijd om verder te kijken dan zijn stoere uiterlijk, op zoek te gaan naar de ziel van dit product.

IMG_1962 (676x1024)Monastrell, in Frankrijk beter bekend als Mourvèdre (en als Mataro in Australië en Californië) is een blauwe druif met een dikke schil. Veel gebruikt in de zuidelijke Rhône, de Languedoc en in Spanje. Meestal zie je hem terug in Blends met Syrah en Grenache waar hij vooral kleur, tannine en complexiteit toevoegt. Een druif die veel zon nodig heeft om mooi te rijpen. Vandaar dat hij soms wat streng/stroef overkomt als hij nog wat onrijpe tannines heeft.

Vandaar ook dat hij het zo goed doet in Spanje waar de zon altijd schijnt. In Cataluñja wordt hij veel gebruikt om Cava of versterkte wijnen van te maken. Over het algemeen heeft de Monastrell meestal slechts een bijrol. Zo niet in MMM van Casa Rojo uit Jumillia, een kleine regio in Zuidoost Spanje (ter hoogte van Alicante, een stuk landinwaarts). De zon schijnt hier overdadig en het regent niet veel. Omstandigheden waar de Monastrell zich prettig bij voelt. Het imago van deze regio is in de afgelopen jaren sterk verbeterd en er worden moderne technieken gebruikt zowel op het land als in de wijnkelder. Deze wijn is daar een mooi resultaat van.

De druiven worden biologisch verbouwd en komen van zeer oude stokken De wijn rijpt vier maanden op eiken. Uiteindelijk resulteert dit in een zeer karaktervolle wijn. Smaken en aroma’s van zondoorstoofd rood en zwart fruit, haast jammerig en stevige, maar aangename tannines. Hij heeft een hoog alcoholpercentage, maar tevens een mooie zuurgraad. Het is echt een wijn die vraagt om een goed stuk, kruidig vlees, zoals wild. Hij is trouwens ook heerlijk met Oudhollandse kaas.

Laat je me weten wat jij er van vond? @Jeurwine

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

2 reacties

 • Josie
  Op 1 december 2014 om 13:03 uur

  waar is deze wijn te koop?

 • Jessie
  Op 3 december 2014 om 21:15 uur

  Hoi Josie,

  Hij is onder ander te koop in Den Haag bij Marius Jouw Wijnvriend.

  Groetjes!

 • Facebook