Solms Delta

Solms Delta Estate, bijzonder wijndomein

7 oktober 2015 | door Jessie

Wijnblog door Jeroen
Pas geleden mocht ik de wijnen van Solms Delta uit Zuid-Afrika proeven. Naast de wijn vielen vooral de bijzondere manier van ondernemen en het sociale aspect mij erg in de smaak.

In Zuid-Afrika wordt de laatste jaren flink aan de weg getimmerd door de wijnmakers. Niet alleen voor wat betreft de kwaliteit van de wijnen, maar zeker ook op het gebied van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Zo dus ook bij Solms Delta in Franschhoek. Dit Estate onderscheidt zich namelijk op meerdere gebieden van collega’s elders in de Kaap.

Geschiedenis

Sinds 2002, met de komst van Mark Solms waait er een nieuwe, frisse wind op het 320 jaar oude Estate. Als neurochirurg heeft Solms een eigenzinnige, haast wetenschappelijke kijk op wijn maken. Maar er is veel meer dat Solms Delta zo uniek maakt. Ze maken namelijk een duidelijk statement ten aanzien van het koloniale verleden en de sociaaleconomische problemen die daar het gevolg van zijn.

Solms heeft met zijn partner Richard Astor een fonds opgericht (The Wijn de Caab Trust). Beide heren bezitten een derde deel van het Estate. Het overige deel is in handen van de bewoners en werknemers op het Estate. Van de winst worden huizen gebouwd, gezondheidsprojecten en opleidingen gefinancierd en worden sociale evenementen en projecten betaald, waarbij muziek en cultuur een belangrijke rol speelt. De Delta Trust gelooft er stellig in dat wat er nu op kleine schaal in Franschhoek gebeurt, zijn uitwerking kan hebben op de rest van de regio, het land en zelfs de wereld. Dat vind ik mooi!

Hagen Viljoen, wijnmaker

Hagen Viljoen, wijnmaker

Activiteiten

Bij Solms Delta kun je meer dan wijn proeven. Je kunt er ook picknicken op het prachtige landgoed. In het restaurant Fijndraai kun je kennis maken met de traditionele Cape Cuisine: “Boerkos” in een modern jasje. Daarnaast kun je een museum bezoeken waar de (beladen) geschiedenis van het Estate en de regio wordt uitgelegd. De Farm Tours schijnen een aanrader te zijn. Alles draait hier natuurlijk om wijn, maar ook om (traditioneel) eten, cultuur en historie. De zomerconcerten, het Bastille festival en natuurlijk het Oesfees zijn beroemd.

picknick bij Solms Delta

Desiccation; het ‘drogen’ van de druiven aan de plant

Solms’ redenatie was dat in een Mediterraan klimaat bepaalde druivensoorten thuis horen. Daarom werden er meerdere Rhône varianten aangeplant. Vervolgens werd een eeuwenoud principe toegepast: Desiccation. Een proces waarbij de druiven indrogen terwijl ze nog aan de plant hangen. Hierdoor wordt de smaak en kleur geconcentreerder, maar blijft de zuurgraad behouden. Een methode die al door de oude Grieken werd toegepast. Ze braken het stammetje van de druiventrossen half af en lieten de tros vervolgens indrogen. Ook in Frankrijk en Italië was deze techniek tot de 18de eeuw heel gangbaar.

Zodra de druiven een goede rijpheid hebben bereikt wordt de stam van de druiventros gekneusd, daags erna wordt dit proces herhaald. Hierdoor is er geen toevoer van water en voedingsstoffen meer mogelijk en verdampt tot wel 40% vocht uit de druif. De hierdoor intens geconcentreerde druiven worden na een week of 3-6 uiteindelijk voorzichtig geoogst en verwerkt.

Drogen van de druiven aan de stam.

Bijnamen

Veel van de wijnen van Solms Delta hebben een leuke en/of toepasselijke bijnaam. Zo is de “Lekkerwijn” vernoemd naar de eerste eigenaar van de boerderij, de hugenoot Henri l’Ecrévent. De locals hadden destijds moeite met het uitspreken van zijn naam. Het werd dus al gauw meneer Arie Lekkerwijn.

In de reeks die wij geproefd hebben sprongen drie wijnen voor mij eruit.

 1. Chenin Blanc “Vastrap”: vernoemd naar een muziekstijl, waar oude Hollandse folk muziek in is te herkennen. Een heerlijke wijn, veel exotisch fruit in de neus, een wat vollere smaak van perzik en abrikoos met geweldige zuren. Mooi in balans.
 2. “Hiervandaan”: verwijst naar de koloniale historie. Een wijn, gebaseerd op de traditionele Rhone blend. In dit geval met Grenache 37%, Shiraz 28%, Mourèdre 27% en Cinsault 8%. Voor deze wijn worden de geconcentreerde druiven gebruikt. Hij rijpt 12 maanden op eiken. De smaak is dan ook vol en rond, intens en sappig fruit (bramen, bessen) met soepele tannines.
 3. Shiraz “Langarm”: vernoemd naar het boerendansje. Een wat lichtere, fruitgedreven wijn. Veel donker fruit (pruimen, cassis) en mooie kruidigheid. Sappige afdronk met mooi gebalanceerde zuren. Ideaal glas wijn voor bij een mooie braai: soepel doordrinkbaar.

Solms Delta Wines
Meer informatie over Solms Delta vind je op www.solms-delta.co.za
Bron uitgelichte foto en met druiventros: Solms Delta.

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

2 reacties

 • Ank
  Op 7 oktober 2015 om 05:04 uur

  Mooi verhaal. Ik zou er nog een keer naar toe willen.

 • Jeroen
  Op 7 oktober 2015 om 08:19 uur

  Ik ga graag met je mee! Nog zo veel meer te ontdekken daar. Binnenkort een verhaal over De Morgenzon.

 • Facebook