Sebastiani: top Pinot Noir uit Sonoma

15 april 2015 | door Jessie

Wijnblog door Jeroen

Pinot Noir is absoluut een van mijn favoriete druiven. Pinot Noir wijnen hebben meestal mooi rood fruit als kers, framboos of aardbei als ze nog jong zijn en de wijn kan zich prachtig ontwikkelen waardoor hij enorme diepgang krijgt met vegetale (kool) of aardse tonen. De tannines zijn over het algemeen sterk aanwezig, maar zelden te stroef. Hierdoor krijgt de wijn ook voldoende body. Kortom, een wijn om van te genieten.

Een tijd geleden organiseerde ik een wijnproeverij Oud versus Nieuw. In mijn zoektocht naar moderne vervangers voor mooie klassiekers kwam ik op de Pinot Noir van Sebastiani Vineyards & Winery. Eerlijk is eerlijk, het valt niet mee om een goede match te vinden voor toppers uit de Bourgogne, maar van deze Amerikaan ben ik fan.

Sonoma County
Het Sebastiani wijngoed ligt in Sonoma. Zonder twijfel mijn favoriete regio in de U.S.A. Het perfecte klimaat voor wijnbouw, maar ook nog heerlijk ongedwongen en minder arrogant dan Napa Valley. Sonoma County kent meerdere appellations waaronder Sonoma Valley, -Moutains en -Coast vallen. Alexander Valley en Russian River Valley zijn twee andere bekende appellations die onder (Northern) Sonoma vallen. De oceaan zorgt voor verkoelende wind en mist en is van grote invloed op de wijnbouw. Het microklimaat kan nogal verschillen per A.V.A. zoals de appellations hier genoemd worden, vandaar dat er ook vele druivensoorten aangeplant staan. Pinot Noir is slechts goed voor een kleine 10%. Bij Sebastiani verbouwt men inmiddels vele druivensoorten, van Pinot Noir tot Zinfandel.

IMG_5907 (640x427)

Geschiedenis van Sebastiani
Alles begon eind 19de eeuw met de komst van een Italiaanse emigrant, een metselaar die in de heuvels rondom Sonoma stenen hakte voor de straten van San Francisco. Met het verdiende geld kocht hij een stukje land en begon wijnstokken te verbouwen. Door de grote depressie en de drooglegging waren de beginjaren voor de Italiaan zeker niet makkelijk. Toch was er één geluk bij dit ongeluk: de wijn van meneer Sebastiani mocht als enige wijn wél geproduceerd worden omdat het diende als miswijn tijdens de kerkdienst. Tegenwoordig is Sebastiani een modern bedrijf dat is uitgegroeid tot één van de bekendste in de regio.

sebastiani

Kenmerken Sebastiani Pinot Noir, Sonoma Coast
Mooi rood kersenfruit, kruidigheid, cederhout, maar ook die karakteristieke aardsheid van Pinot Noir en tonen van gebrande koffie.

Deze Pinot Noir is via verschillende Nederlandse importeurs te verkrijgen. Even zoeken op internet, bestellen en genieten maar.

Als het lukt probeer dan ook eens de Pinot Noir Robert’s Vineyard, Carneros te proeven. Prachtig complex en elegant. Zeker een wijn die zich kan meten aan de Europese toppers. Santé!

Welke is jouw favoriete Pinot Noir wijn? Laat het me weten @jeurwine

Bron onderste foto: www.sebastiani.com

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Facebook