Oud vs. nieuw: Sauvignon Blanc – Sémillon

12 september 2016 | door Jessie

Geniet jij tijdens deze warme dagen ook van een goed glas stuivende Sauvignon Blanc? Het is een druif die overal ter wereld wordt verbouwd en waarvan heerlijke frisse wijn gemaakt wordt. Bekende Sauvignon Blanc producerende regio’s zijn de Loire in Frankrijk en Marlborough in Nieuw-Zeeland.
Iets minder bekend is dat Sémillon een geweldige blending partner is. Aangezien deze druif van oudsher voorkomt in de Bordeaux streek (Sauternes e.o.) is het niet verwonderlijk dat juist hier prachtige blends gemaakt worden die het beste van beide duiven samenvoegt: de (groene) frisheid van de Sauvignon met de body van de Sémillon.

Ook elders in de (nieuwe) wereld vind je deze combinatie terug, zoals bijvoorbeeld in Australië, Hunter Valley. Vandaag vergelijken wij echter de Sauvignon-Sémillon uit Bordeaux met die uit Margaret River, het uiterste zuidwesten van Australië. Misschien iets minder bekend, maar wel een regio waar geweldige wijnen vandaan komen en die dus zeker het ontdekken waard is.

Cape Mentelle

Cape Mentelle, Margaret River

Frisheid staat voorop, iets ingetogen, vooral geur van kruisbes, groene asperge en citroenbloesem, in de mond lekker fris, maar voller dan een “gewone” Sauvignon Banc. Mineraliteit (kalk), frisse zuren, maar zeker niet bijtend, of scherp en hard. De Sémillon zorgt voor dit milde karakter, net als de zweem van bloesem die je ruikt.

Les Arums

Les Arums, Chateau La Grange, St. Julien

Het grote verschil dat direct opvalt is het gebruik van hout. In deze wijn duidelijk aanwezig. Naast de citroenschil staan tropische geuren en smaken op de voorgrond: ananas en (roze) grapefruit. Daarnaast de secondaire aroma’s van vanille en hazelnoot. De wijn is aanmerkelijk complexer. Je ruikt meer en er gebeurt meer in mond. De smaken net wat intenser en geconcentreerder, de afdronk een stuk langer. De fermentatie en rijping vindt dan ook plaats in eikenhouten vaten.

Conclusie? Allebei heerlijke wijnen, helemaal afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en/of het moment. Prima breed inzetbaar, als aperitief of mooi te combineren bij zomerse gerechten. Het prijsverschil is duidelijk (resp. 10 euro voor de Cape Mentelle en 18 euro voor Les Arums), maar bij allebei de wijnen krijg je waar voor je geld, dus laat die zomer maar voortduren!

Wijn-Spijs

De blend van Sauvignon Blanc en Sémillon is niet alleen lekker als aperitief maar ook goed met gerechten te combineren. Denk daarbij vooral aan visgerechten! In het bijzonder St. Jacobsschelpen met citrus (sinaasappel of citroen). Helemaal wanneer dit gecombineerd wordt met groene groentjes als erwtjes en asperges.
Bij de wat vollere Bordeaux met hout past ook een wat vettigere smaak. Denk daarbij aan botersausjes; bijvoorbeeld ravioli met garnalen of slibtongetjes met botersaus

Heb jij een favoriete Sauv-Sem blend? Deel hem via FB, Twitter of Insta @Jeurwine

Sauvignon Blanc - Sémillon

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

2 reacties

 • Nicky de Jong
  Op 23 september 2016 om 11:19 uur

  Fijne review over deze twee wijnen!

 • Horeca
  Op 16 november 2016 om 11:14 uur

  Leuk artikel!

 • Facebook