Matua Pinot Noir: verrassend fruitig en soepel

21 juli 2016 | door Jessie

Dit voorjaar proefden we de Matua Pinot Noir die op dat moment in de bonus was bij de Appie. Leuk! Want natuurlijk vind je in menig supermarkt een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, maar de Pinot Noir uit dit land is toch zeldzamer in het schap.

Perfecte rode wijn tijdens de zomer!

Matua Pinot Noir

Proefnotitie

Matua Pinot Noir is een mooie heldere rode wijn met levendige aroma’s van kers, bessen en framboos. Soepel, vol van smaak, licht kruidig en subtiele rokerige houttonen. Mooie balans tussen zuren en aangename zachte tannines. Alcohol: 13%.

Wijn & Spijs

Heerlijk om zo te drinken en lekker bij lichte gerechten, diverse pasta’s en de BBQ. Je kunt hem ook licht gekoeld serveren.

Bijpassende receptsuggesties

IMG_3893 (1024x683)      IMG_5624 (640x426)      IMG_6687 (640x427)      IMG_7434 (640x423)      IMG_5257 (1024x683)      IMG_5679 (640x426)

Wijnhuis

Matua Winery
De broers Ross en Bill Spence plantten in de jaren ’60 als eersten Sauvignon Blanc in Nieuw-Zeeland en gaven daarmee het startsein voor de internationale faam van deze druif in de Marlbourough streek. Deze pioniers met passie wilden echter meer, dus op naar Hawke’s Bay en Central Otago. Tegenwoordig verbouwen ze diverse druiven waaronder Pinot Noir. Matua betekent zoveel als “hoofd van de familie”. Een naam die gekozen werd omdat de broers het beginnen van een wijnbedrijf net zoiets vinden als het starten van een familie; het vraagt passie, aandacht en verzorging. Op de etiketten prijkt een Ta Moko, een traditionele tatoeage van een Maori gezicht, dat wordt beschouwd als de ultieme uiting van iemands identiteit.

Vinificatie

De druiven van Matua Pinot Noir komen uit de streek Marlbourough, met een klein deel aangevuld door pinot noir druiven uit Central Otago om de wijn meer diepgang en body te geven. Een korte koude maceratie (tussen 4 en 15 graden) voorafgaand aan de fermentatie wordt toegepast om het meeste uit de aroma’s te halen zonder daarbij het gevaar te lopen dat de druif te veel aan tannines en kleur onttrekt. Deze techniek die grotendeels lijkt op de koude maceratie die wordt toegepast bij witte wijn, werkt zeer effectief bij de delicate pinot noir met dunne schil. De wijn wordt deels in tanks en deels gedurende acht maanden op eiken gelagerd.

Kortom

Matua Pinot Noir is een fijne soepele fruitige wijn voor een prima prijs. Lekker in de zomer en als begeleider van lichte gerechten en de BBQ. Ik fiets snel nog even naar de Appie… Of beter, ik bestel gewoon online!

Te koop bij Albert Heijn. Normale prijs 8,99 euro.

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Facebook