Le Nez Du Vin, train je reukvermogen!

15 januari 2014 | door Jessie

De geur van wijn, er zijn boeken over volgeschreven en vinologen kunnen er uren over praten. Dikdoenerij of niet, ik vind het heerlijk en interessant tegelijk om de complexiteit van dit goddelijke product steeds weer te mogen opsnuiven.

Dit komt mede doordat reuk zo anders is dan onze overige zintuigen. Natuurlijk herken ik als ervaren wijngenieter (ja, ik beken dat er in de jaren toch al heel wat glazen wijn door mij zijn verwerkt…) de hele karakteristieke geuren in wijn zoals rood fruit, vanille en hout. Maar het thuisbrengen van complexere geuren blijft toch een uitdaging. Ik zit helaas nog te vaak in de ‘O ja-fase’. Pas wanneer iemand aangeeft dat je honing, citroen of chocolade ruikt, denk ik ‘inderdaad, nu je het zegt!’. Uiteraard geldt ook hierbij het gezegde ‘oefening baart kunst’. Gewoon veel proeven en de neus diep in het glas, want smaak en geur blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een paar jaar geleden heb ik iets gevonden wat het oefenen een stuk leuker maakt: Le Nez du Vin. Een boekwerk met 54 flesjes die de meest voorkomende aroma’s in wijn bevatten. Daarnaast zijn er beschrijvingen van bekende druivensoorten en hun karakteristieke geuren. Ook is er een indeling naar streek en land. Uiteraard moet je je wel bedenken dat de geur in een glas wijn door meer dan alleen één geur wordt bepaald. De druif, de bodem, het microklimaat, oogstjaar en vinificatietechnieken zijn van grote invloed. Dus ook voor de geoefende neus is er nog steeds voldoende uitdaging.

Het oefenen met de geurflesjes is bij ons inmiddels een sport geworden. Vrienden uitnodigen, flesjes op tafel en snuffelen maar. Het schijnt trouwens dat het kinderbrein het best in staat is om de verbinding tussen geur en de hersenen te maken en zo het reukvermogen te trainen. Hiermee zeg ik natuurlijk niet dat kinderen vroeg aan de wijn moeten, maar ik zie hier wel kans voor een nieuw gezelschapsspel:-). Oefenen met geuren: gezellig, educatief en de volwassenen gaan in hun glas nog eens na of het ècht wel klopt;-).

Kortom: Een geweldige manier om “ de reukzin op te voeden”, maar ook om meer over wijn te weten te komen. De vertaling in de praktijk naar de complexe samenstelling van een bouquet in de wijn blijft echter een uitdaging. Maar ach, gewoon blijven oefenen, toch?

IMG_7192 (417x640)

Jessie traint reukvermogen in Argentinië.

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Facebook