Muziek en wijn

Hoe muziek de smaak van wijn beïnvloedt

17 november 2015 | door Jessie

Wijnblog door Jeroen
Wist je dat muziek invloed heeft op het waarnemend vermogen van mens en dier? Er zijn talloze experimenten gedaan die dit aantonen. Ook op het gebied van wijn heeft men onderzoek gedaan. Zo weten we bijvoorbeeld dat wanneer er in een wijnwinkel Franse muziek wordt gedraaid er meer Franse wijn wordt verkocht en zodra er Duitse hoempapa muziek werd gedraaid, juist de Duitse wijn makkelijker over de toonbank ging. De muziek die we horen heeft invloed op ons gevoel en dus op ons gedrag. Simpel gezegd komt dit doordat je brein de muziek koppelt aan herinneringen c.q. gevoelens. Maar wat ik me nu afvraag, beïnvloedt het dan ook onze smaak(-perceptie) ofwel de smaak van wijn?

Tijd om zelf de proef op de som te nemen met een niet al te wetenschappelijk experiment.

Een aantal vrienden (ja, ze zijn vaak de klos) werd uitgenodigd voor een blinde proeverij. Allemaal ervaren wijndrinkers en liefhebbers van een goed glas wijn, maar zonder verdere opleiding op het gebied van wijn.

Aan het proefpanel vragen we om, zonder overleg, te noteren wat ze proeven. Hierbij vooral te letten op fruit, body, zuurgraad en smaakrijkdom. Er worden drie witte wijnen geschonken: we beginnen met de Chenin Blanc. Hierna volgt de Chardonnay. Dan zetten we de licht klassieke muziek (Mozart) aan en schenken we de Sauvignon Blanc en dan nogmaals de (zelfde) Chenin Blanc..

Als tweede experimentje wordt een lichte en fruitige Shiraz geschonken. Hierbij wordt zwaardere klassieke muziek geschonken om te beoordelen of de wijn hierdoor ook als meer powerful wordt gezien.

En hoewel ik sceptisch was, vond ik de resultaten toch wel verassend en significant.

Muziek en wijn

Over het tweede experimentje kan ik kort zijn: geen effect van muziek waarneembaar. De wijn werd nog steeds benoemd als lichte, fruitige wijn. Misschien een volgende keer nog eens proberen met een aantal vergelijkbare wijnen.

In het eerste experiment met de witte wijnen werd er wél duidelijk verschil waargenomen onder invloed van de muziek. De wijnen werden namelijk door alle leden van het proefpanel als veel fruitiger en meer bloemig beschouwd. Men dacht dat de tweede Chenin meer zon gehad had en dus uit een andere regio kwam. Toegegeven hard bewijs voor een verband tussen muziek en smaakbeleving geeft een kleinschalig onderzoekje als dit niet, maar desondanks vond ik het een verrassend en leuk resultaat.

Een volgende keer zal ik met meer zorg de achtergrondmuziek uitkiezen als ik een mooie fles wijn opentrek.

😉

Wat is jouw favoriete muziek bij wijn? Laat het me weten @Jeuriwine

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

1 reactie

  • Henk-Jan
    Op 17 november 2015 om 11:35 uur

    Haha wat grappig. Ben benieuwd, ga het ook eens uitproberen.

  • Facebook