Echte mannen drinken wijn!

19 december 2016 | door Jessie

Jeroen koos samen met een vijftal andere wijnbloggers hun favoriete wijn voor speciale momenten. In het E-book Echte mannen drinken wijn lees je onder andere welke wijnen Jeroen aanraadt en waar je ze kunt kopen. Ben je benieuwd met welke wijn Jeroen graag zijn weekend inluidt, welke wijn lekker is bij een hoofdgerecht met struisvogelbiefstuk of om gewoon lekker te drinken terwijl je met de mannen rond de winterbraai staat (… te grillen natuurlijk), lees dan het gratis E-book Echte mannen drinken wijn.

Het recept met de struisvogelbiefstuk verschijnt binnenkort bij ons online, maar nu eerst even iets anders. Het verhaal van mannelijke en vrouwelijke wijnen, want wat maakt een wijn nou een typische mannelijke wijn en wat geeft een wijn juist een vrouwelijk palet?

Echte mannen drinken wijn

Mannelijke en vrouwelijke wijn

Wat bepaalt nou het ‘geslacht’ van een wijn? En hoe betrouwbaar of veelzeggend is dit onderscheid?
Bij mannelijk denk je al snel aan: stoer, karaktervol, gespierd en bij vrouwelijk gaan de gedachten veelal naar elegant, subtiel en misschien wel voluptueus. Tja, dit geldt misschien voor ons mensen, maar hoe vertaal je deze kenmerken naar wijn?

Je zou kunnen zeggen dat mannelijke wijnen over het algemeen donkerder en zwaarder zijn en stevige tannines hebben. Wijnen met een vrouwelijk palet worden veelal omschreven als delicate en ingetogen wijnen. Dit zegt echter niets over de kwaliteit!

Sommige druivensoorten passen volgens deze theorie meer bij een bepaalde geslacht wijn. De rode Cabernet Sauvignon en Syrah druif lijken meer mannelijk want ze zijn zwaar, donker en veelal tannineus terwijl de pinot gris, pinot noir of een riesling delicater zijn in de neus en op de tong. Deze subtiliteit wordt vaak met het vrouwelijke geassocieerd.

Maar niet alleen de druif is van invloed op de geur en smaak van wijn. Ook de regio en de terroir en de manier van wijn maken spelen een rol. Daarnaast moet je je niet vergissen in de invloed van de jaren. Een jonge mannelijke wijn met veel tannine kan na in de loop van de jaren zijn scherpe randjes verliezen en juist transformeren tot een subtiele wijn met zachte tannines.

Seksistisch of stereotiep?

Hoe raar het ook klinkt maar het ‘geslacht’ van een wijn wordt steeds vaker geduid. Laat je vooral niet van de wijs brengen hierdoor. Ons advies: kies vooral een wijn naar jouw smaak, die past bij het moment dat je beleeft. Wijn gaat om genieten van de mooie geur en smaak, maar vooral ook van de mooie momenten in het leven. Een aantal van die momenten vind je samengevat in het E-book Echte mannen drinken wijn.

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

1 reactie

  • Myra Klee
    Op 19 december 2016 om 17:48 uur

    Leuk e-boek zeg. Nu weet ik waar we de Barbera kunnen bestellen en gaan we dat zeker doen. Na onze vakantie aan Alba zochten we deze wijn in de winkel in Leiden maar dat was tot nu toe nog niet gelukt. Cin cin.

  • Facebook