champagne inschenken

Champagne: 9 feiten en weetjes over het productieproces

16 september 2015 | door Jessie

Champagne maken… Hoe zat het ook al weer?
Even kort het geheugen opfrissen in 9 stappen:

  1. Champagne is (mousserende) wijn uit de regio Champagne. Een gebied met een koel continentaal klimaat en doorgaans kalkrijke bodem.
  2. De meest gebruikte druiven zijn Pinot Noir, Chardonnay en Meunier. De verhouding in de wijn is verantwoordelijk voor het karakter en de structuur.
  3. Hiervan worden verschillende zeer neutrale wijnen gemaakt die daarna worden geblend (vaak vele jaargangen bij elkaar). Het doel van dit blenden is om de huisstijl de waarborgen en dat gaat nou eenmaal makkelijker als er vele jaargangen reservewijn beschikbaar is.
  4. De bubbels ontstaan door een tweede gisting op fles, na toevoeging van liqueur de tirage, een mengsel van wijn, gist en suiker. Deze tweede fermentatie duurt meestal zo’n zes tot acht weken.
  5. Zodra de gisting is volbracht, vormt het gist een sediment. Gedurende een periode van maanden tot jaren wordt dit langzaam afgebroken (autolyse). Hierbij komen chemische componenten vrij die de wijn die zo karakteristieke smaak geeft: gist, toast biscuit, brioche.
  6. De flessen rijpen vervolgens in de kelders en worden gedraaid en langzaam op de kop gezet (riddling, remuer), zodat de droesem naar beneden zakt en verwijderd kan worden (door bevriezing).
  7. Hierna wordt de wijn nog aangevuld met de zogenaamde liquer d’expédition (dosage) die de mate van zoetheid uiteindelijk bepaalt. Variërend van (extra) Brut met suikerspiegels van 0-12 g/L, via Sec (17-32 g/L), naar Doux met maar liefst 50+ g/L.
  8. Vervolgens wordt de kurk en de capsule erop gedaan en kan de wijn verder rijpen. Dit geeft de liquer d’expédition de kans om mooi te integreren en in balans te komen met de natuurlijke zuren van de wijn.
  9. De verschillende stijlen champagne zijn de Non vintage, de commercieel meest belangrijke, die minimaal 15 maanden oud moet zijn, waarvan 12 maanden in contact met het gist. De vintage wijnen worden alleen in de beste jaren gemaakt en dan ook nog alleen van de beste percelen. Deze wijnen moeten maar liefst drie jaar lang rijpen en hebben dus een uitgesproken smaak. De Rosé champagne kan gemaakt worden door het blenden van witte en rode wijn. Zij hebben vaak een delicaat en licht fruitig karakter. De Blanc de Blancs wordt gemaakt van uitsluitend chardonnay druiven. De Blanc de Noirs wordt gemaakt van Pinot Noir en Meunier en heeft wat meer structuur en uiteraard een meer rood fruit karakter. Tot slot is daar nog de Prestige Cuvée. Een super premium wijn, gemaakt van het beste van het beste! Maar ook met een best prijskaartje.

Kortom, veel werk, met als resultaat een heerlijke wijn waar je dagelijks van kunt genieten..

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Facebook