Wijnen uit Barossa Valley

Barossa Valley Australië, meer dan Shiraz

10 februari 2016 | door Jessie

Wijnland Australië is de laatste tiental jaar flink aan de weg aan het timmeren. Niet alleen qua (export) hoeveelheid wijn, maar zeker ook wat betreft kwaliteit. Je denkt waarschijnlijk direct aan Shiraz, maar er is meer! Steeds meer regio’s hebben in de afgelopen jaren bepaald welke druivensoorten er het best tot hun recht komen. Dit heeft geleid tot goede en soms verrassende stijlen wijn, die steeds vaker op de Europese markt verkrijgbaar zijn. Barossa Valley is hier een mooi voorbeeld van.

De eerste associatie met Australië blijft voor veel mensen woestijn en dus warmte. Er zijn echter veel kleine klimaatverschillen in diverse gebieden waardoor er een grote variatie in druivensoorten mogelijk is. De wijnbouw concentreert zich voornamelijk in het zuiden, in de regio’s South Australia, New South Wales en Victoria. Jarenlang werd er vooral veel bulkwijn van bedenkelijke kwaliteit geproduceerd. Deze vond je terug onderin het schap van de grote supermarkten. Gelukkig zijn de tijden veranderd.

De gebieden rondom Adelaide zijn het meest bekend: Adelaide Hills, Mc Laren Vale, Eden Valley en het legendarische Barossa Valley. De geïsoleerde ligging zorgt voor een bijzonder en gezond klimaat waar Phyloxera nog niet heeft toegeslagen. Er staan dan ook nog bijzonder oude stokken (170 jaar oud!) en de wijnen uit deze streek zijn in het algemeen van uitzonderlijke kwaliteit: vol en rijk van smaak, met zwarte fruit, specerijen en een rokerig karakter. Hier vind je dan ook topproducenten als Penfolds (met zijn fameuze Grange) en Peter Lehmann. De wijnen hebben een uitgesproken fruitig karakter met veel (zoete) specerijen wat een groot publiek aanspreekt. Dit in tegenstelling tot de oude wereld Syrah wijnen die gekenmerkt worden door kruidigheid en een wat aardser karakter met een hogere zuurgraad. De wijnen in Barossa Valley worden vaak geblend naar voorbeeld van de Zuidelijke Rhone: Grenache, Shiraz en Mourvèdre.

Barossa Valley Shiraz Collage
Maar denk nou niet dat je alleen voor robuuste rode wijnen hier terecht kunt. Eden Valley maakt onderdeel uit van de Barossa Zone, maar ligt net zo’n 200 tot 400 meter hoger en is dus aanmerkelijk koeler. Behalve wit zie je ook dat er steeds meer Shiraz in deze koelere zones wordt aangeplant. Dit geeft een kruidige en elegante wijn met fijne tannines en minder alcohol dan doorgaans in de Barossa valley. Van oudsher wordt hier echter vooral Riesling verbouwd. Duitse migranten plantten dit hier in de 18de eeuw al aan. De Riesling maakt echter steeds vaker plaats (en verhuist naar Clare en Eden Valley) voor Chardonnay en ook Semillion. Blends van deze druiven zijn van een ongekende frisheid, die je in eerste instantie niet zomaar zou verwachten in het zuiden van Australië. Een mooi voorbeeld is deze Sémillion Chardonnay-blend: Rolf Binder Christa Rolf. Heerlijke aanhoudende frisheid met citroen en limoen, maar ook subtiele hints van vanille en noten.

Als je kennis wil maken met een typische Barossa Shiraz, probeer dan eens de Peter Lehmann Protrait Shiraz 2010, verkrijgbaar bij Gall & Gall. Onmiskenbaar uit het hart van de Barossa: diepe kleur, aroma’s van pruim en braam, chocolade, full body, zachte tannines, smaken van pruim, braam, peper, kaneel, kruidnagel en ceder.

Heb jij een Barossa Valley favorite? Deel hem @Jeurwine

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

1 reactie

  • Lilly
    Op 5 april 2016 om 08:40 uur

    Super leuk en interessant om te lezen. Ik ben zelf erg fan van wijn en vind het dan ook altijd leuk om een wijnproeverij te geven thuis aan vriendinnen. Het liefst zou ik een vinoloog uitnodigen zodat hij echt alles over wijnen kan vertellen.

    Lilly

  • Facebook