Barolo van de Aldi

Barolo aanbieding bij de Aldi, top of flop?

13 november 2015 | door Jessie

Wijnblog door Jeroen

If it sounds too good to be true, then it is too good to be true!

Of toch niet, ergens hoop je dat het dit keer de uitzondering is op de regel…

Waar ik het over heb? De Barolo aanbieding bij de Aldi voor nog geen tien Euro! Dan te bedenken dat ik tijdens mijn tripje naar Piemonte afgelopen zomer, gemiddeld zo’n vijf keer dit bedrag neer telde voor een vergelijkbaar flesje wijn. Vergelijkbaar-> Nou ja, tot op zeker hoogte in ieder geval. De naam komt overeen met de flessen die ik inmiddels zorgvuldig opgeborgen heb in mijn keldertje. Of er verder overeenkomsten zijn, waag ik te betwijfelen. Nee, eigenlijk weet ik het zeker. Dit kan niet waar zijn. Dit kan nooit de topwijn zijn die alleen de naam doet vermoeden.

En toch… waarschijnlijk de Hollandse koopjesgeest die sterker is dan mijn gezonde verstand, maar wat nou als deze wijn inderdaad aan de verwachtingen kan voldoen? Dan moet ik toch zeker een pallet inslaan zodat ik de komende jaren intens kan genieten van de langzaam ouder wordende en steeds complexer wordende sap van de Nebbiolo druif. Daar staat deze wijn toch bekend om, nietwaar?

Wat kan ik verwachten. Toch zeker een intense wijn, een diepe kleur, geuren van rozenblaadjes, kruidigheid, intens donkerrood fruit, stevige tannines en een hoge zuurgraad en naarmate de wijn ouder wordt toch zeker een enorme complexiteit. Ik geef toe, je moet er van houden, maar een beetje ervaren wijndrinker kan deze wijn zeker waarderen.

Barolo van de Aldi

Eens kijken wat er op internet zoal te vinden is over deze wijn en de producent. Op een Duitse site vind ik het verhaal achter deze aanbiedingen. Coöperaties maken wijn, soms van bedenkelijke kwaliteit, soms te veel om te verkopen. De Aldi koopt vervolgens tankwagens vol en vult nadien zelf de flessen. Hoe het dan precies zit met de DOCG-regels en botteling, vragen we ons voor het gemak maar even niet af. Zo kunnen zij goedkoop Barolo of bijvoorbeeld Saint-Emilion Grand cru aanbieden voor slechts tien euro.
Mmm, dat belooft niet veel goeds. En toch dat stemmetje in mijn hoofd: “maar wat als het niet voor deze wijn geldt, dan heb je een topaanbieding te pakken!” Nog maar eens verder zoeken naar proefnotities. Op Cellar Tracker is deze wijn echter nog niet eerder beoordeeld. I wonder why?

Er zit dus maar een ding op om erachter te komen of dit de aanbieding is die je niet wil missen, of dat ik straks een kookwijn heb voor tien euro. Op naar de Aldi dus.

Barolo bij Aldi

Proefnotitie

Het is een mooie lichte robijnrode wijn. De geur is helaas niet zo intens. Wat rood fruit (bessen), maar verder niet zoveel uitgesproken geuren en al helemaal geen complexe geuren van leder of truffel. De smaak is ronduit teleurstellend. Ik proef geen fruit en zeker ook geen diepgang of complexiteit. Eerder een wat metaalachtige smaak. De balans is ver te zoeken. Een hoge zuurgraad (uiteraard) en veel (zachte) tannine. De alcohol blijft lang nabranden. Ik geloof niet dat deze wijn zich in de komende jaren nog verder zal ontwikkelen.

Conclusie

De proefnotitie spreekt voor zich. Niet bepaald een aanrader, dus niet terug naar de Aldi om dat pallet in te laden. Helaas geen goedkope topwijn op de kop kunnen tikken, maar blijf ik (zoals gevreesd) zitten met een dure “kookwijn”…

Wel eens een topaanbieding gevonden? Deel hem @Jeurwine

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

4 reacties

 • Ank
  Op 13 november 2015 om 08:33 uur

  Toch de moeite waard van het onderzoeken. 1 keer zal je toch tegen zo,n mooie aanbieding lopen die de moeite waard is.

 • Jeroen
  Op 16 november 2015 om 10:46 uur

  dan laat ik het je meteen weten! Of niet natuurlijk, en sla ik zelf groots in… Hoe dan ook, ik blijf zoeken.

 • M.Breve
  Op 25 juli 2016 om 16:58 uur

  Ben het het helemaal met U eens een dure kookwinkel jammer ik had me er zo op verheugd!In dit geval goedkoop!!!!!!duurkoop!!!!!!

 • Pascal Vercammen
  Op 17 maart 2017 om 20:36 uur

  Je bent echt een idioot als je denkt dat je voor de prijs van geen 10 Euro een fles zou kunnen aankopen die veel en veel duurder is.
  Om deze Barolo meteen naar kookwijn te degraderen vind ik een beetje cru, want kwalitatief kan je hem inderdaad niet vergelijken met een fles die je in Barolo of omstreken zelf koopt, maar de smaak en de body is toch wel iets anders dan een kookwijn.
  Smaken verschillen?

 • Facebook