Barbazzale 2011: proefnotitie & lekker met lam!

27 maart 2015 | door Jessie

Ben je op zoek naar een originele rode Italiaanse wijn en een mooi bijpassend stukje vlees? Lees onze proefnotitie en het recept voor lamsfilet uit de oven.

We proefden de rode Barbazzale van het wijnhuis Cottanera uit Sicilië, leuk want het etiket van de fles bracht ons direct terug op de rand van de Etna die we in 2008 beklommen en de heerlijke maaltijden die we op Sicilië hebben gegeten. De druivenstokken van deze wijn staan namelijk op de noordoost helling van de Etna. Hierdoor rijpen de druiven in een relatief koel klimaat op het in de zomer snikhete Sicilië. Het fijne hiervan is dat de druiven gelijkmatiger rijpen en dat komt de balans van de zuren in de wijn ten goede.

Proefnotitie
De wijn heeft een licht granaatrode kleur en is vrij intens in de neus. Persoonlijk had ik direct het gevoel dat ik op een kalkachtig kiezelpad onder de Siciliaanse zon liep. De minerale geur wordt versterkt door tonen van laurier, rozemarijn, licht gebrand hout en donker fruit.

De ronde smaak van de wijn is vol, krachtig en kruidig en de tannines zijn zacht. De wijn heeft vier maanden op eiken gerijpt waardoor de smaak lang in de mond blijft. Ook komt naast het hout en fruit, de kruidigheid van de rozemarijn en laurier duidelijk naar voren.

Wijn bij de spijs
De wijn is vol en zacht met kruidige tonen en licht aanwezige zuren. Als wijnspijscombinatie hebben we daarom gekozen voor een lamsfilet uit de oven. De lamsfilet heb ik gevuld met rozemarijn, peterselie en wat citroen. Erbij serveren we rozemarijnaardappeltjes en ratatouille uit de oven.

De kunst bij het combineren van wijn en spijs is het zoeken naar de juiste balans. Wanneer de wijn bijvoorbeeld kruidig is, zoals de Barbazzale, dan kun je dit mooi met kruiden zoals in dit geval rozemarijn terug laten komen in je gerecht. De zachte ronde tannines maken dat we kiezen voor een zacht stuk vlees met voldoende structuur om ook de volle smaak van de wijn te completeren. De zuren in de wijn harmoniëren met de lichte citroensmaak in de vulling van de lamsfilet en de zurige tomaten in de ratatouille.

Benieuwd naar het recept van de lamsfilet? Klik dan hier.

IMG_5257 (1024x683)

Barbazzale werd ons toegestuurd door wijnvoornu.nl en is in hun webshop verkrijgbaar.

Bron foto fles: cottanera.it

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Facebook