Review: Wijnbars in Maastricht

20 maart 2015 | door Jessie

Een weekendje Maastricht is een heerlijk uitje voor iedereen. Een stukje buitenland in eigen land. Liefhebbers van shoppen kunnen hun hart ophalen en natuurlijk staat tijdens zo’n weekend het Bourgondisch genieten centraal. Voor elk wat wils, een ruime keuze aan barretjes, eetcafés, bistro’s en toprestaurants. Daarnaast kent Maastricht een aantal leuke wijnbarretjes. Vino ad Mosa zeg maar. Cafés waar je van een en meerdere goede glazen wijn kunt genieten, al dan niet met lekkere begeleidende hapjes. Een ontwikkeling die je gelukkig in meer grote steden ziet. Afgelopen weekend gingen wij op onderzoek.

Na een korte zoektocht op internet besloten we dat we die middag een viertal wijnbars zouden afgaan.
Als eerste op de lijst stond Vino! Vino! op de Kesselskade. De website zag er veelbelovend uit. Een goede mission statement, een mooie selectie aan wijnen, heerlijke charcuterie en kaas voor erbij en bovendien een 50tal gin en tonics om uit te kiezen. En toen stonden we voor de deur. Een gesloten deur welteverstaan, want bij navraag bleek dat de zaak al sinds enige tijd (definitief) gesloten is. Zonde want ik was erg benieuwd.

Rouge & Blanc, chic en bijzonder

IMG_5172 (1024x683)
Door dus naar Wine Bar Rouge & Blanc, de wijnbar van het imposante Kruisherenhotel. In het voormalig koor van de oude kerk is een bar gerealiseerd. Strak en trendy met veel rood pluche. De schitterende glazen klimaatkast, die een aantal mooie wijnen bevat, is een echte eyecatcher. Het personeel is bijzonder correct en vriendelijk. Het oogt allemaal wel een tikje formeel, waardoor het niet heel uitnodigend is om met een groepje vrienden lekker uitgebreid te gaan borrelen. Voor een aperitief of afsluitende glas na een diner is het echter een prima locatie want het is prachtig. Ook mooi om een hapje te eten op de eerste verdieping.
IMG_5171 (1024x683)
We dronken overigens een Fromberger Brut. Een leuk glas bubbels uit de streek.
IMAG1450 (1)

Via Mucca, onze favoriet

IMG_5175 (1024x683)
Vervolgens door naar de Koestraat naar Via Mucca. Een straatje op de hoek van het OLV plein dat in de afgelopen jaren een positieve metamorfose heeft ondergaan. Leuke eettentjes en dus ook deze wijnbar. Wij waren de eerste gasten, maar al snel stroomde het vol met winkelend publiek dat wel zin had in een mooi glas wijn. Een uitgebreid aanbod in (vooral Italiaanse) wijn, een gastvrouw die je graag helpt met je keuze, zeer schappelijke prijzen en bij elk glas wijn een klein hapje. Dat smaakt dus naar meer. Wij dronken een originele Riesling en een schitterende Viognier. Hier proefden we behalve lekkere wijn ook echt de passie van de ondernemer. Als we niet meer op de planning hadden staan, waren we hier blijven zitten en was het waarschijnlijk wel een latertje geworden. Voor een lekker uitgebreide borrel met vrienden, een goed glas na een diner in de stad en ook voor het aperitief is Via Mucca een aanrader. Onze favoriet in Maastricht!
IMG_5178 (1024x662)

IMG_5176

R55 Wienkontor, tegenvaller

IMG_5194 (1024x683)
Na nog wat (culinaire) omzwervingen kwamen we uit bij R55 Wienkontor in de Rechtstraat. Een traditionelere wijnbar in een kelder. Toen we de trap afdaalden kwam ons helaas al een onaangename rioolgeur tegemoet. Niet echt fijn als je wijn wilt gaan proeven. Ook het onthaal was niet bijzonder gastvrij. Moeizaam advies over de wijn van iemand die niet bepaald een geïnteresseerde indruk maakte. Besloten om het zogenaamde “proefplankje” te nemen. Een drietal wijnen die, volgens de site, “speciaal zijn uitgekozen om zowel de beginnende als professionele wijndrinker positief te verrassen”. Helaas was dit niet het geval, de eerste wijn was een muffe futloze Rueda die al te lang open stond. De overige twee waren al weinig origineler. De hapjes die erbij werden geserveerd waren teleurstellend; een smakeloze olijf, wat blokjes jonge kaas en pittige krokantjes. Alles, zo het leek, bij de plaatselijke supermarkt vandaan. Kortom, niet geheel onze smaak.

Herken jij bovenstaande beschrijving, of heb je hele andere ervaringen met wijnbars in Maastricht? Deel ze @jeurwine

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

2 reacties

 • Klientje
  Op 20 maart 2015 om 21:04 uur

  Ook ik vind de wijnbar in Kruisheren super. Maar inderdaad niet om nu eens uitgebreid te gaan borrelen. Kom van bij Via Mucca en hou van de sfeer. Zie ook nog achtergrond over de eigenaren in mijn blog op LovestoHave: http://www.lovestohave.com/food-and-drinks/1815 En jammer dat je niet bij Enoteca Intieme bent geweest. Minder Bourgondisch dan Via Mucca, maar wijnen zijn prachtig en kun je ook meenemen voor thuis. Ik vind het een topper en super aanvulling op Via Mucca http://www.enoteca-insieme.nl/

 • Klientje
  Op 20 maart 2015 om 21:06 uur

  Duh, Kom van bij… moet zijn: Kom vaak bij Via Mucca. En Enoteca Intieme is Enoteca Insieme in Maastricht.

 • Facebook