Aspergeseizoen 2015 is geopend!

10 april 2015 | door Jessie

Gisteren werd voor de veertiende keer het nationale aspergeseizoen 2015 in Museum De locht in Melderslo geopend verklaard. TV-kok Mathijs Vrieze is dit jaar de aspergeambassadeur en ontving het eerste kistje asperges van de grond waar het nationale aspergepaviljoen is gehuisvest.

Zelf kom ik regelmatig op de bodem van Neerlands goud. Wij hebben familie in Limburg en wanneer we er in het aspergeseizoen naartoe rijden kun je er niet omheen. Wist je dat maar liefst 95% van alle asperges in Zuidoost Nederland wordt geteeld? Hiermee is de regio verantwoordelijk voor vrijwel alle asperges in Europa en ver daarbuiten.

IMG_6897 (1024x679) (640x416)

De officiële opening van het aspergeseizoen is bedoeld om het grote publiek te laten weten dat asperges nu volop verkrijgbaar zijn voor een reële prijs. Mijn schoonmoeder haalt ze vers bij de boer en wikkelt ze in een vochtige theedoek. Asperges zijn namelijk op hun best wanneer je ze kraakvers koopt zodat ze knisperen wanneer je ze tegen elkaar rolt en daarna direct in een vochtige theedoek in de koelkast bewaart.

Ben je benieuwd naar de achtergrond van asperges en het productieproces? Bezoek dan Museum De Locht in Melderslo. Je kunt hier onder andere de langst gestoken asperge (3,11 m!) ooit bewonderen, maar ook van alles te weten komen over het leven op de boerderij en het platteland.

IMG_6933 (666x1024) (404x640)

Asperges bereiden
Snijd het onderste houterige deel af van de asperges en schil ze me een dunschiller of kaasschaaf.
Je kunt asperges geschild en ongekookt invriezen. Uit de vriezer, kun je asperges het beste niet ontdooien maar ingevroren aan de kook brengen.
Afhankelijk van de dikte kook je asperges in 8-10 minuten gaar.
Asperges kun je niet alleen koken, maar ook wokken en grillen.

Recept met asperges
Ik heb wel weer zin in asperges! Jij ook? Hieronder vind je alvast wat inspiratie.

Voorgerecht van asperges met tartaar van rauwe en gerookte zalm en ei
Asperges en gerookte zalm (640x382)

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

1 reactie

  • Josie
    Op 11 april 2015 om 15:24 uur

    En het aardbeienvlaai seisoen is ook begonnen!

  • Facebook