Wat jij kunt doen tegen voedselverspilling

30 juli 2015 | door Jessie

Alweer even geleden was ik uitgenodigd voor de lancering van het Forever Food Together van Iglo. Met dit programma wil Iglo maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat zoveel betekent als dat Iglo gaat voor een duurzame inkoop van producten, de beste smaak en versheid garandeert en voedselverspilling wil terugdringen. Met name door het laatste was ik erg getriggerd, want weet je dat maar liefst 1/3 van al onze voeding verloren raakt of wordt weggegooid?

En wij, huishoudens, zijn met 42% de grootste verspillers… Oeps… Als ik naar onszelf kijk, dan moet ik bekennen dat er regelmatig voedsel dat we te veel hebben gemaakt of dat over de datum is in de vuilnisbak verdwijnt. Hoewel dit gelukkig al een stuk minder is dan het was. In Europa gooit men gemiddeld 6 maaltijden per week per huishouden weg. In Nederland is dat 50 kilo voedsel per jaar, ofwel €150,- per persoon. Zonde! Niet alleen voor je portemonnee, maar zeker ook voor het milieu.

kookworkshop lancering forever food together

Tips om jouw voedselverspilling terug te dringen

Wellicht verwacht je hem al, maar met het invriezen van voedsel kun je voedselverspilling tegen gaan. Uit onderzoek blijkt dat er 47% minder voedsel wordt verspild wanneer je zo nu en dan diepvriesproducten gebruikt of vers gekocht of zelfbereid voedsel invriest. Dit lijkt me niet alleen top om voedselverspilling terug te dringen, maar daarbij ook nog eens efficiënt. Voorbeeldje: ik maak regelmatig een grote hoeveelheid geroosterde paprikasoep. Deze vries ik in delen in en wanneer we er zin in hebben hoef ik het alleen te ontdooien en op te warmen.

presentatie van Iglo

Invriezen van voeding

Portioneer het product, dus bijvoorbeeld gekocht vlees of vis, maar ook zelfbereide maaltijden zodat je makkelijk een portie ontdooit en kunt pakken wat je nodig hebt.
Schrijf met een marker op het zakje, bakje of een sticker wat het product is en wanneer je het invriest.

Laat je maaltijden eerst afkoelen voordat je ze invriest, anders stijgt de temperatuur van de vriezer en dat kost weer energie.

Ontdooi bevroren voedsel bij voorkeur in de koelkast, dit is beter voor de kwaliteit van het product (zeker met vlees en vis vind ik dit veel uitmaken) en het is beter om bacterievermeerdering tegen te gaan.

Je kunt bijna alle ingrediënten invriezen, ja zelfs yoghurt, banaan (zonder schil), ei (zonder schaal, dus in een zakje of bakje), harde en zachte kazen, vleeswaren, etc. Sla, komkommer, mayonaise en room kun je niet invriezen.

Vries je smaakmakers zoals verse kruiden en Parmezaanse kaas in, dan kun je altijd en met gemak een heerlijke pasta op tafel toveren.

Kooktip!

Tijdens de lancering namen we deel aan een kookworkshop in de viskantine op de visafslag in Scheveningen Haven. Dit was erg leuk en ook nog eens op fietsafstand, wat een luxe! Aan het einde kregen we heel toepasselijk een diepvriestas mee met daarin een paar producten van Iglo, waaronder diepvriesbladspinazie. Hiermee maakte ik thuis een vegetarische Italiaanse spinazieburger. Zeker het proberen waard als je van spinazie houdt!

spinazieburger

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Facebook