Kruiden in mijn keukenla

26 oktober 2013 | door Jessie

Laatst trok ik mijn keukenla open op zoek naar speciale kruiden. Ik wist dat ik ze ergens moest hebben, maar kon ze niet vinden tussen het alsmaar groeiend aantal kruidenpotjes en flesjes olie en azijn. Tijd dus voor een goede ordening en een inventarisatie!

Als je nu denkt, ‘Ja, dat heb ik ook en Jessie heeft de oplossing!’, nee helaas, dan moet ik je teleurstellen. Wat ik wel heb is een paar heerlijke ideeën met een paar bijzondere specerijen.

Veel van mijn specerijen heb ik meegenomen uit exotische oorden zoals Maleisië en Thailand, maar bijvoorbeeld ook uit Egypte, Tunesië en Marokko. Heerlijk om door de Soukhs te lopen en al die prachtige poeders in al hun kleuren hoog opgestapeld te zien! Steranijs en kaneel gebruik ik in de zomer veel als extra smaakmaker in fruitsalades en in de winter in bijvoorbeeld een siroop van rode port. Heerlijk bij wildgerechten of een wildpaté bij de borrel.

PB080008 (640x480)

Basiskruiden
Een aantal ingrediënten ligt standaard bij mij in de keukenla: behalve peper en zout, vind je hier de veelgebruikte gedroogde kruiden als tijm, rozemarijn en Provençaalse kruiden. Daarnaast nemen kaneel, vanillebonen, laurier, kruidnagels, paprikapoeder, (verse) nootmuskaat en chilivlokken een prominente plaats in. Die laatste is een ideale smaakmaker. Ik gebruik hem regelmatig om gerechten een extra kick te geven. Bijvoorbeeld in een (doorgaans wat flauwe) pompoensoep, of, helemaal geweldig, in een zomerse koude aardbeiensoep. Sweet & Spice are a great couple! En wist je trouwens dat vanille de meest geliefde geur ter wereld is? Vanille zit in veel meer gerechten verwerkt dan je denkt!

Olie & Azijn
Daarnaast staan er inmiddels ook diverse flesjes met olie en azijn in de keuken: druivenpit, walnoot, truffel, sherry, framboos… Het verrast me nog steeds hoe zeer een smaak een gerecht kan beïnvloeden. Ik vind het steeds weer een uitdaging om mooie smaakcombinaties te vinden die tot synergie leiden. Een inmiddels beproefde combinatie uit Jessie’s Cuisine is in ieder geval de toevoeging van enkele druppels truffelolie over verse pasta met champignons en Parmezaanse kaas!

IMG_1413 (666x1024)

Tip
Neem wanneer je in een exotisch land bent een aantal lokale kruiden mee. Google thuis op recepten met die specerij en maak het gerecht of geef er je eigen draai aan. Altijd verrassend!

 

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

2 reacties

 • Esther
  Op 26 oktober 2013 om 06:36 uur

  Hmmm Jes, het is nu 08.35u en ik krijg al trek in al dat lekkere eten mét specerijen….!

 • Marte
  Op 26 oktober 2013 om 23:34 uur

  Leuke tips!

  Heb je ook een goede suggestie voor hoe je gemakkelijk een ordening aanbrengt? Bij mij is er ook sprake van een soort wildgroei in de kruidenlade. Wat voor potjes gebruik je?

 • Facebook