Welke wijn bij kaasfondue

Welke wijn bij: kaasfondue

1 november 2017 | door Jeroen

De winter staat weer voor de deur en dan krijg je vanzelf zin in warm gezellig comfort food. Kaasfondue is er zo één. Heerlijk met een groep vrienden om tafel, haardvuur aan. Genieten van elkaars gezelschap, de heerlijke (lokale) kazen en natuurlijk een goed glas wijn. Maar dan rijst de vraag; welke wijn bij kaasfondue? Welk glas schenk je in bij die heerlijke warme, druipende, maar vooral toch ook vettige kaas?

Over het algemeen kun je het best uit de voeten met een frisse, aromatische droge witte wijn, zonder hout. Zeg maar een tegenhanger van volle zware kazen. Te complexe wijnen kunnen vaak niet op tegen al het kaasgeweld. Juist de frisheid van een droge, relatief jonge witte wijn geeft een mooi tegenbalans. De zuren van de wijn snijden door de vettigheid van de kaas waardoor de kaasfondue extra rijk en vol van smaak wordt. Wij adviseren dus zeker een witte wijn. Maar wat als je een fervente rode wijndrinker bent? Hieronder geven we je een aantal suggesties.


Gerecht


Traditionele kaasfondue
Ook wel de ‘fondue savoyarde’ genoemd, zit vol met rijke kazen zoals beaufort, comté, reblochon en gruyère. Lekker met charcuterie, tafelzuur en aardappel.


Voor de rode wijndrinker
Houd je alleen van rode wijn?


 


Wijnsuggestie


Frisse droge witte wijn
Vin de Savoie
Côtes de Jura
Bourgogne (zuid: Macon, Pouilly Fuissé, Montagny)


Rode wijn met lichte tannines
Gamay, pinot noir uit de Bourgogne


 

Lekker om te proberen!

Recept voor Kaasfondue uit de oven

Jeroen

Wijnliefhebber met onuitputtelijke behoefte aan kennis.

Facebook