De wijngaarden in de Bourgogne zijn warmer dan ooit.
Ook dit jaar begon de oogst weer weken eerder dan de gemiddelde startdatum in de afgelopen 700 jaar. Jazeker, je leest het goed: 700 jaar. Het voordeel van het feit dat in de Bourgogne alles al eeuwen minutieus wordt bijgehouden is dat we nu goed vergelijkingsmateriaal hebben. Er zijn oogstdata bekend vanaf 1354. Blijkbaar waren de monniken destijds nog niet zo druk met het bijhouden van hun Insta account en konden ze alle relevante informatie in dikke boekwerken bijhouden.
Behalve dat het warmer is geworden, zijn sinds de laatste 30 jaar de zomers ook aanmerkelijk droger. En hoewel het voor die tijd eerder uitzonderlijk was als het lange tijd droog en heet was, is het tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Niet dat daarmee de druiven per se sneller rijpen overigens. Soms is het zo heet en droog dat de druiven in een soort pauze stand springen. Ook kunnen de druiven verbranden door direct bloot te staan aan te veel zonlicht.
Extra gevoelig zijn de druivenstokken die op het westen gericht zijn. En laat dat nou net het geval zijn in een groot deel van de (Hautes) Côtes de Beaune. Met (minder) snoeien, kan je als wijnboer meer schaduw creëren, maar daarmee alleen is dit probleem nog niet opgelost. Een mogelijke consequentie is dat nieuwe scheuten van de wijnstokken in de toekomst anders opgebonden moeten worden. Dit om ervoor te zorgen dat er een deel van de dag schaduw over de jonge druiventros valt. Men doet daar op dit moment veel onderzoek naar. De oplossing is nog niet heel voor de hand liggend, maar duidelijk is dat er veel aandacht en dus extra werk aan besteed zal moeten worden om ervoor te zorgen dat de druiven goed zullen rijpen.
Ook dit jaar begon de oogst in de Bourgogne al vroeg. Begin september trokken de plukkers de wijngaarden in om de druiven bedoeld voor de Crémant de Bourgogne te plukken. Half september was de rest van de druiven aan de beurt. Dat is gemiddeld twee weken eerder dan ‘normaal’ in de afgelopen 700 jaar. Het was dan ook een drukte van belang de afgelopen weken in de wijngaarden rondom Beaune.
Dat de oogst dit jaar eerder begon door het warme weer is niet eens zozeer het probleem. Naar schatting zal er ongeveer 12% minder opbrengst zijn dit jaar. Natuurlijk verschilt de opbrengst nogal per perceel. Behalve de schade door zon en droogte spelen invloeden zoals de late vorst en de hagelbuien die de regio geteisterd hebben ook een belangrijke rol hierbij. Het goede nieuws is dat, ondanks de verschillende extreme omstandigheden dit jaar, de meeste druiven wel perfect gerijpt zijn en een prima zuurgraad behouden hebben. Het zijn voornamelijk de extreme temperaturen in juli en augustus geweest die zorgden voor een chronisch water tekort en verbranding van sommige druifjes. Gelukkig hoeven we dus niet te vrezen voor de jaargang 2019. Integendeel, de eerste berichten zijn erg positief. Feit is wel dat we in de komende jaren vaker hittegolven kunnen verwachten. Waartoe dat zal leiden is de grote vraag: andere aanplanting, Guyot snoeiwijze die verdwijnt, andere druivensoorten, duurdere wijnen? Als je het weet mag je het zeggen 😉
Wijnliefhebber met onuitputtelijke behoefte aan kennis.