Bardolino wijn

Bardolino, lekkere zomerwijn uit Italië!

7 juli 2019 | door Jeroen

Mijn wijn voor deze zomer gaat zijn de Bardolino!

Toegegeven, deze wijn staat niet algemeen bekend als kwaliteitswijn. Er zijn vele flessen van bedenkelijke kwaliteit te vinden. Neemt niet weg dat er producenten zijn die prima, ongecompliceerde wijnen maken. Bescheiden, maar aantrekkelijk. Fris, sappig en fruitig, met voldoende concentratie en structuur.

Het Gardameer is een grote toeristische trekpleister, dus misschien ken je het gezellige stadje Bardolino wel met de haven en de promenade, zijn oude centrum en gezellige winkeltjes, terrasjes en vele restaurants. Rondom de stad kun je volop wijnen kopen, in de winkels, maar ook bij de wijnboer zelf. Wijn wordt hier namelijk al eeuwen gemaakt. Een Bardolino wijn is droog, licht, fris en fruitig, met weinig alcohol. Makkelijk drinkbaar dus. Heerlijk onder de Italiaanse zon.

Bardolino wijn

De Bardolino Classico komt uit het gebied rondom de stad zelf. De wijngaarden zijn in de afgelopen jaren echter fors uitgebreid en de wijn hiervan wordt simpelweg verkocht als Bardolino. Het is een blend van Corvina (tot wel 95%), Rondinella en Molinara druiven. Vergelijkbaar met de Valpolicella wijnen dus, maar dan met minder body. Ook wordt vaak tot 20% Merlot gebruikt om het alcoholpeil wat op te krikken, zodat de wijn na een jaar extra rijping verkocht kan worden als Superiore. Terroir speelt bij deze wijn een minder belangrijke rol. De druiven groeien op de vlakte rondom het Garda meer, vaak aan een Pergola systeem en de opbrengsten zijn groot, hetgeen resulteert in veel, maar minder geconcentreerd sap. Gelukkig wordt er echter de laatste tien jaar veel aandacht besteed aan de kwaliteit.

Een Bardolino is ideaal om licht gekoeld te drinken (een graadje of 14, maar persoonlijk mag het van mij nog iets koeler. Zeker om een mooie zomerse dag). En wat eten wij daar dan bij? Natuurlijk antipasti of een heerlijke pizza of pasta. Super met zachte jonge kazen maar zeker ook bij kalfsvlees, tonijn, zwaardvis, fritto misto (sardientjes!) of gevogelte als kip, kalkoen of een eendenborst. Bardelino is het bewijs dat wijn niet complex hoeft te zijn om niet te vervelen. Zet volgende keer dan ook zeker eens een fles Bardolino op je lunchtafel.

Bardolino wijn

Wijnreis

De streek rondom Bardolino en het Gardameer leent zich ideaal voor een heerlijke vakantie. Naast de prachtige wijnvelden vind je er ook veel olijfboomgaarden. Voor toeristen is er altijd wat te doen. Zo worden er verschillende feesten georganiseerd ter ere van de wijn: in mei is er het feest van de Bardolino Chiaretto (rosé). In oktober wordt het feest van de Bardolino-druif gevierd en in november het feest van de Bardolino Novello.

Deel jouw Bardolino ervaring met ons op onze social! Wij zijn benieuwd naar jouw bevindingen.

Jeroen

Wijnliefhebber met onuitputtelijke behoefte aan kennis.

Facebook