Wijnreis naar de Elzas

Wijnreis naar de Elzas

15 november 2017 | door Jeroen

Wil je op wijnreis en ben je op zoek naar houtsnijwerkhuisjes, kastelen en ruïnes, (zoete) wijnen, Duitse Gemütlichkeit en veel, heel veel eten? Ga dan op wijnreis naar de Elzas!

Een wijnreis naar de Elzas is anders dan welke andere wijntrip. Ze maken hier wijnen in een stijl die je ergens anders niet vaak tegenkomt. De regio doet aan als een openluchtmuseum. Je waant je vanzelf in een sprookje of een kerstverhaal. Daarnaast zal je oog vallen op (letterlijk) busladingen vol met hoogbejaarde grijze duifjes. Misschien niet de meest pakkende, wervende reclame voor een weekendje weg, maar als je je eraan overgeeft garandeer ik je heerlijke dagen (culinair) genieten in een pittoreske wijnstreek.

Geschiedenis van de Elzas

Door alle Duitse plaatsnamen en tradities als Bretzels en Weinstubes, twijfel je of je nu in Duitsland of toch in Frankrijk bent. Het gebied is de afgelopen paar honderd jaar afwisselend van Duitsland en dan weer van Frankrijk geweest. Het gevolg: het beste van beide landen in een regio. Zeker als het op eten en drinken aankomt. En dat het hier goed toeven is, dat wisten de Romeinen een paar duizend jaar geleden ook al. Zij zijn hier begonnen met de wijnbouw.

Wijnreis naar de Elzas

Wijnen

Bij Elzasser wijn draait het om aroma’s. Intense geuren van bloemen en fruit. Door het zonnige klimaat rijpen de druiven goed en lang, waardoor er veel (rest)suikers en alcohol in de wijn te vinden is. Dit geeft die typische textuur. Afhankelijk van de bodemsoort proef je vaak ook een wat ziltige smaak. En verschillende bodemsoorten zijn er genoeg hier. Meer dan gemiddeld in een regio. Mede daarom zijn er veel verschillende soorten stijlen mogelijk. Wijnboeren produceren wel acht soorten wijn en de grotere huizen maken wel 20-30 verschillende soorten. Geweldig voor een wijnliefhebber!

Veel wijnen worden nog steeds in een off-dry stijl gemaakt, hoewel ook deze traditie langzaam aan het verdwijnen is. De mooiste wijnen komen uiteraard van de 51 Grand Cru gaarden. Befaamd zijn ook de wijnen die gemaakt worden van de late oogst, Vendange Tardive en de speciaal geselecteerde druiven, Sélection de Grains Nobles. Door de minimale neerslag en vele zonuren kunnen de druiven lang blijven hangen (eind november) en kan de edele rot (botrytis) zijn werk doen. Hiermee kan er een intens geconcentreerde wijn gemaakt worden.

Eten

Zoals voor elke Fransman geldt, is ook in deze regio eten heel belangrijk. En hoewel er steeds meer sterrenrestaurants verschijnen, moet je hier niet het verfijnde en vernieuwende eten verwachten. Hier serveert men authentieke en rustieke, degelijke kost. Weggespoeld met een karafje half zoete wijn. Voor de lunch en voor het diner.

Een zogenaamde Winstub is een perfecte plek om meer dan sfeer alleen te proeven. Je vindt ze in elk stadje, vaak gevestigd in een van de Middeleeuwse houtsnijwerkhuisjes. Het interieur is klassiek: veel donker hout, rode geruite tafelkleedjes en droogbloemen aan het plafond en de traditionele wijnglaasjes met groene voet op tafel. Op de kaart vind je de al even klassieke gerechten uit deze regio. Met een zuurkoolschotel bovenaan de lijst. Doorgaans geserveerd met een half varken aan worst, spek en schouder. Ook de flammkuchen ontbreken niet op de kaart. Klassiek met uien en spek, of aangevuld met de heerlijke Munsterkaas uit de buurt. Een geweldige winstub is Du Chambard in Kaysersberg. Wij aten hier zuurkool en de huisgemaakte paté. Vooral die laatste is echt een aanrader.

In datzelfde dorp vind je restaurant La Vieille Forge. Laat je niet afschrikken door het wat truttige interieur dat 15 jaar geleden misschien hip en strak was. Hier vind je meer verfijning op je bord, maar met oog voor traditie en alles wat er uit de streek komt. De wijn-spijs combinaties worden zoveel mogelijk afgestemd met de lokale wijnen. Een echte aanrader.

Wijnreis naar de Elzas

Praktische tips en aanraders

De mooiste dorpjes om te bezoeken: Kaysersberg, Katzenthal, Ribeauvillé, Eguisheim, Riquewihr.

1.La Winstub du Chambard – Relais & Chateaux hotel met gezellige winstub, oftewel, wijnbar waar je lekkere, typische Elzasser gerechten kunt eten.

2.La Vieille Forge – Gastronomisch restaurant in Kaysersberg.

3.Wandelen langs de wijngaarden. In de Elzas kun je prachtig door de natuur wandelen. Er zijn veel gemarkeerde wandelpaden. Bijvoorbeeld in Katzenthal (waar wij sliepen), kan je heel leuk langs de wijngaarden wandelen en de toren beklimmen.

4.Chateau du Haut-Koenigsbourg is echt de moeite waard. Als je een kasteel wilt bezoeken, ga dan naar deze. Het is groot, heeft een prachtig uitzicht en is ook erg leuk voor kinderen.

5.Wijndomeinen bezoeken. Er zijn er zoveel en ze zijn doorgaans allemaal open. Stap gewoon eens bij die en gene binnen. Het is moeilijk om te specifiek een paar aanraders te benoemen. Natuurlijk zijn de Grands Crus de moeite waard. Verder heb je in Ribeauvillé een wijncentrum waar je veel verschillende wijnen kunt proeven.

Wijnoogst in Katzenthal

Jeroen

Wijnliefhebber met onuitputtelijke behoefte aan kennis.

Facebook