Organiseer je zelf een formeel diner, of ben je ergens uitgenodigd, dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal “regels”. Ja, wil je je dinertje gezellig en goed laten verlopen, dan zijn deze zogenaamde regels heel handig om te kennen en toe te passen. Etiquette noemen we deze regels ook wel. Veel regels krijgen we al met de paplepel ingegoten; ‘Praat niet met volle mond’, ‘Laat je tafelgenoot uitspreken’, etc. Maar wanneer het er echt sjiek aan toe gaat, dan is het goed om je wat verder te verdiepen in de wondere wereld van de etiquette. En wij helpen je daar graag 🙂 .
Eigenlijk zijn tafelmanieren, oftewel etiquette, niets meer dan sociale fatsoensvormen (niet “regels”), die bedoeld zijn om je tafelgenoten niet te storen met ongepast gedrag.
Houd in je achterhoofd dat etiquette ooit is verzonnen om mensen op hun gemak te stellen en niet om moeilijk te doen.
Kom dan op tijd. Fashionably late is niet iets voor formele diners. Neem ook een aardigheidje voor de gastheer/ -vrouw mee.
Dat is toch het perfecte begin van je diner? Hoe krijg je dat voor elkaar?
Kies een mooi schoon tafellaken uit en strijk het. Zorg ervoor dat het laken 30 cm over de rand van de tafel hangt. Kies voor mooie (stoffen) servetten.
Servies en glazen
Kies voor mooi servies en glaswerk dat bij elkaar past (geen allergaartje). Zet een bloemetje en kaarsen op tafel. Gebruik onderborden om je tafel extra sjiek te laten ogen. Laat deze onderborden gedurende het hele diner staan. Let er dus op dat de borden van de andere gangen hier op passen. Wat ik wil zeggen, voorkom dus een rond onderbord met een langwerpig hoofdgerechtbord. Zorg voor een gelijke afstand tussen de borden en het bestek.
Dek het bestek ‘van buiten naar binnen’. Het bestek voor het voorgerecht leg je aan de buitenzijde en zo werk je naarmate de gangen vorderen naar binnen. Het bestek voor het nagerecht kun je boven het bord plaatsen.
Zet de glazen rechts boven het bord. Het eerst te gebruiken wijnglas plaats je aan de rechterkant, het later te gebruiken wijnglas plaats je aan de linkerkant. Haal de glazen van het eerste gerecht weg voordat je het tweede gerecht serveert.
Oftewel, de tafelschikking. Probeer de heren en dames zoveel mogelijk om en om te laten zitten. Geschreven naamkaartjes met een klein lintje, takje of bloemetje doen het altijd goed. Deze kun je op de betreffende plekken bij de servetten neerleggen.
Tja, het spreekt wel voor zich… Met een nette houding, rechtop, geen ellebogen op tafel, kleine beetjes eten en schraap je bord niet leeg. Aardappelen, spaghetti of salade snijd je niet met je mes.
Tijdens pauzeren leg je je mes en vork kruislings op je bord (geen roeiboot), na het eten rechts op je bord naast elkaar.
Met je servet dep je keurig netjes de hoeken van je mond (veeg niet), zeker voor elke slok uit je wijnglas.
Houd je wijnglas bij de steel en niet bij de bolling.
Roken tussen de gangen is uit den bozen.
Als gastheer/ -vrouw vraag aan je gasten of ze zich nog een tweede keer willen bedienen, maar dring niet aan.
Wil je het gezelschap toespreken dan kun je dit het beste na het hoofdgerecht doen. Ga staan, houd het kort, proost, hef je glas, drink en ga zitten.
Hoewel het leuk is om tijdens een formeel diner aan tafel te zitten met mooie en interessante mensen, beheers je om jezelf niet wezenloos te Instagrammen of What’s appen. Een telefoon hoort echt niet aan tafel! Dus hoe graag je het ook wil delen met de buitenwereld, geen Insta of FB post.
Bedankt de gastheer/ -vrouw na het eten voor de gastvrijheid en het heerlijke eten. Maak het persoonlijk door datgeen te benoemen wat jij zo lekker of bijzonder vond. Tijdens het eten kun je zeggen dat het er heerlijk uit ziet of geweldig smaakt, maar overdrijf niet.
Heb je als gastheer of gastvrouw je best gedaan? Neem de complimentjes ook in ontvangst. Wuif ze niet weg met opmerkingen als “stelt niets voor, kan iedereen maken”.
Nou, dat formele dinertje wordt zo toch gewoon helemaal top?! Nu alleen nog de keuken in, wijn uitzoeken, kleding uitkiezen, bloemen kopen, …. Komt helemaal goed 🙂 Succes en geniet ervan!
Wijnliefhebber met onuitputtelijke behoefte aan kennis.