Jessica met pan

10 praktische tips voor het voorbereiden van een diner

18 april 2017 | door Jeroen

Ken je dat, het is weekend en je krijgt speciale gasten die je wilt imponeren met een speciaal menuutje, of je hebt gewoon eindelijk tijd om weer eens een keertje dat ene speciale, uitdagende recept te proberen? Als je dan niet die keukenprinses bent die je dacht of hoopte te zijn… Dan hebben wij hier 10 praktische tips voor het voorbereiden van een diner die je helpen je er door heen te slaan.

1. Boodschappen: doe al je boodschappen in een keer.

Dit lijkt logisch, maar hoe vaak vergeet je niet iets, waardoor je tijdens het koken weer even op en neer moet naar de winkel en je hopeloos achter raakt op schema. Of je moet improviseren en een ingrediënt weglaten of vervangen en wie weet waar dat toe leidt. Natuurlijk is het wel superbelangrijk dat je je lijstje goed controleert en nog maar eens dubbel checkt!

2. Lees je recept(en) goed en helemaal voor je begint.

Snap je de technieken? Heb je al de benodigde keukenapparatuur? En ben je je bewust van de tijden? Niet alleen de kooktijden, maart ook bijvoorbeeld de marinadetijd of de tijd in de oven. Dit is namelijk erg belangrijk voor het volgende punt.

3. Maak een plan de campagne.

Zeker als je meerdere recepten maakt. Plan alles zodanig dat je meerdere dingen door elkaar kan doen. Als het een in de oven staat, kun je verder met het ander. Maar het helpt je ook met de organisatie er om heen. Wat moet er allemaal in de oven en op welke temperatuur, heb je extra ruimte nodig in je koelkast, etc. Maak vooral ook een to-do-lijst. Iets meer werk, maar zo overzichtelijk. En prettig om telkens als je een onderdeel af hebt, iets af te vinken.

4. Reserveer een plek voor de dingen die klaar zijn.

Het kan handig zijn om de eetkamertafel te reserveren. Zeker als een recept uit meerdere onderdelen bestaat, is het handig om telkens de onderdelen die klaar zijn weg te zetten zodat je de keuken overzichtelijk houdt.

5. Reserveer een plek voor de vuile vaat.

Niet zo’n enorme keuken? Dan is het extra belangrijk dat je ergens plek maakt voor de vuile vaat zodat je keukentje niet een vuilstortplaats wordt en je je kunt blijven concentreren op het koken. Zodra je even pauze hebt kun je een en ander afwassen en opruimen.

6. Zet alles klaar wat je nodig hebt, of zorg in ieder geval dat het binnen handbereik staat.

De mixer die ergens achter in het kastje staat omdat je hem normaal gesproken nooit gebruikt. Maar ook alle messen, snijplanken, zeefjes, maatbekers, enz., enz. Denk ook aan de ingrediënten per gerecht. Zeker potjes die je niet vaak gebruikt. Voorkom dat je tijdens het koken op zoek moet gaan naar een poedertje, waardoor de inhoud van je pannetje aanbrandt.

7. Mise en place: zorg dat je ingrediënten kant en klaar voor het grijpen hebt.

Dus snipper de ui, weeg de bloem af en snij de groenten. Stop het in bakjes en zet het klaar op het aanrecht. Dan kun je je aandacht erbij houden op het moment dat alles de pan in moet, waarmee je het risico op fouten beperkt.

8. Begin op tijd en zorg dat je hulptroepen klaar hebt staan.

Het is altijd handig om bij sommige handelingen een extra handje in de buurt te hebben. En liever te vroeg klaar, zodat je nog tijd hebt om de tafel te decoreren of jezelf om te kleden, dan dat je met bloem in je haar je gasten ontvangt.

9. Werk alleen met de beste en verse producten.

Echt waar, zeker als je (denkt dat je) een niet al te beste chef bent, betaalt het zich terug als je mooie producten koopt. Zelfs al volg je het recept niet helemaal goed, dan hoef je je geen zorgen te maken over de smaak.

10. Tot slot relax.

Trek een makkelijk zittende outfit en goeie schoenen aan, zet een lekker muziekje op, neem misschien zelfs een glaasje wijn en geniet van het moment. Houd in je achterhoofd dat je gasten toch niet weten wat je precies van plan was of hoe het er uit moet zien of moet smaken. Dus zelfs als je niet exact een kopie van het recept aflevert kunnen je gasten alsnog genieten.

Jeroen

Wijnliefhebber met onuitputtelijke behoefte aan kennis.

Facebook