Kaas en wijn, een hemelse combi!

2 december 2014 | door Jessie

Tja, ik zeg natuurlijk niks nieuws… Dat wijn en kaas goed samen gaan weet toch iedereen? Maar om het weer eens bevestigd te krijgen was letterlijk heerlijk! Vraag blijft echter welke wijn drink je bij welke kaas. Lees hier hoe je het aanpakt!

Recent werden we uitgenodigd in het prachtige nieuwe Stadshotel Van Rossum in Woerden voor een kaas- en wijnproeverij begeleid door onze leukste wijnschrijver Harold Hamersma en kaasprofessor Bernhard Veldhuyzen van Zijerveld (kaas.nl). Met meer dan een eeuw historie en expertise zijn drie bedrijven samen uitgegroeid tot deze kwalitatieve totaalaanbieder van kaas. Denk hierbij aan je heerlijke Franse geitenkaasje bij de kaasboer, maar ook de voorverpakte Hollandse belegen in de supermarkt en al het lekkers dat groothandels en horeca aanbieden.

IMG_1480 (1024x683)

Op een zeer innemende en grappige manier leidde dit dynamische ‘kaas-wijn-duo’ ons door een proeverij met maar liefst zeven kazen en veertien wijnen. De focus lag op kazen van eigen bodem zoals de Noord-Hollandse Gouda, Twentse Bunkerkaas, Friese Nagelkaas, Boeren Leidse en Almatura uit Brabant. Gelukkig eindigden we met mijn persoonlijke favoriet, een Chabichou uit Poitou (ik blijf toch zo verzot op Frankrijk…)

kaas.nl-36 (900x600)

Welke wijn bij welke kaas? Harold helpt.
In het algemeen kun je zeggen dat hoe scherper en pikanter de kaas, hoe voller de wijn. Kies in dit geval voor een mooie rode met een lagering op eikenhout of een port. Een licht friszurig kaasje vraagt om een frisse witte wijn zoals een Sancerre uit de Loire of een andere Sauvignon blanc zonder houtlagering. Een volle romige witkorstkaas past juist weer goed bij een vollere witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier.

IMG_1495 (1024x683)

De Kaasplank
Maar wat doe je nu met die heerlijke kaasplank bij de borrel of na een mooi diner? Dat is een lastige. Een mooi assortiment van kazen vraagt om verschillende wijnen. Wat nu? Hamersma tipt: neem een droge Champagne, deze alleskunner past goed bij de meeste kazen of het nu een koe, geit of schaap is:-). Hoewel ik het met Hamersma eens ben, vind ik een Champagne toch wat bruut in de mond bij het romige mondgevoel van de kaas. Om bij de Chardonnay te blijven, lijkt mij een lichtkruidige, ietwat frisse Chardonnay uit de Nieuwe Wijnwereld een perfect alternatief voor deze alleskunner.

Twee wijn-kaascombi’s van de proeverij uitgelicht.
Jong belegen Noord-Hollandse Gouda
Deze romige licht zilte milde kaas wordt op authentieke wijze met 100% Noord-Hollandse melk bereid en is een droomkaas voor veel soorten rode wijn (lees druivensoorten) uit traditionele wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje. Kies een blend van Merlot of Cabernet sauvignon of juist een dure Grand Crû classé uit de Bordeaux, een Italiaanse Chianti Classico of een Spaanse Rioja.
Onze favoriet tijdens de proeverij: de Domaine Saint-Martin Rouge uit de Côtes du Rhône.

Overjarige Noord-Hollandse Gouda
Deze beroemde Hollandse kaas heeft net als bovenstaande een EU-keurmerk. Deze kaas rijpt meer dan een jaar en krijgt daardoor een volle, pikante smaak terwijl hij toch mild blijft. Ook hier luidt Hamersma’s advies een mooie rode wijn uit de oude wijnwereld met rijping op eikenhout. Denk aan een Franse Rhône zoals Châteauneuf-du-Pape of een Crozes-Hermitage, een Italiaanse rode van de Nebbiolo druif uit de Piemonte of een Spaanse uit La Mancha of Valdepenãs. Na afloop kregen we een fijne goodiebag met kaas en thuis dronken we bij deze overjarige kaas een Spaanse MMM uit Jumilla, een geweldige kaas-wijncombi!

kaas.nl-38 (900x600)

Kies de Kaaswijzer
Heb jij een kaas uitgezocht en ben je op zoek naar een bijpassende wijn? Kijk dan eens op de Kaaswijzer van kaas.nl. Handig! Hier vul je de kaas en jouw eetgelegenheid in en met de uitkomst kun je gericht een bijpassende wijn zoeken in de winkel of in je kelder. En mocht je na zo’n lekker kaasplankje onverhoopt nog wat kaas over hebben (mij zal het niet gebeuren;-)), dan kun je je laten inspireren door de recepten met kaas op kaas.nl. Daar is over nagedacht!

kaas.nl-20 (900x600)

Sfeerimpressie
Bekijk hier het video-report van deze leuke, interessante en vooral lekkere kaas- en wijnproeverij op Culy.nl

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Facebook