Champagne Taittinger

Bijzondere Champagneproeverij van Perswijn

16 september 2015 | door Jessie

Wijnblog door Jeroen.
Een uitnodiging voor een champagneproeverij van Perswijn in het Amstel Hotel in Amsterdam. Dat klinkt goed! Nou ben ik dol op een goed glas champagne (tja, wie niet), dus hier maak ik graag tijd voor.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik helemaal niet een echte champagneconnaisseur ben. Jazeker, ik ben groot fan van sprankelende wijnen, op elk moment van de dag en voor elke gelegenheid. Ik drink dan ook graag een glas Crémant, Cava of Champagne, maar (helaas) nooit veel verschillende achter (of door) elkaar. Onderlinge verschillen in stijlen en karakteristieken van verschillende huizen ken ik dan ook niet zo goed. Voor mij is champagne lekker en champagne, champagne. Reden temeer om in te gaan op deze uitnodiging van Perswijn en eens goed mijn productkennis bij te spijkeren.

Tour de Champagne

Tijdens de proeverij wordt al snel een ding duidelijk. De ene champagne is de andere niet. Er zijn inderdaad veel verschillende stijlen te proeven en ontdekken. Logisch want de wijnmaker kan vele keuzes maken. Het begint met de keuze van de druiven. Daarnaast is het van grote invloed hoe lang een wijn kan rijpen. Toevoeging van dosage, regio (bodemsoort), malolactische fermentatie, rijping op houten vaten, etc. spelen ook allemaal mee en bepalen de uiteindelijke stijl van de wijn.

Toppers

De toppers maken hun reputatie (natuurlijk) meer dan waar. Moët een krachtige en volle wijn, zeker geweldig voor feestelijke, sprankelende momenten. Dom Pérignon blijf je ook van nippen, zo verfijnd. Ook de Vintage van de verschillende huizen springt erboven uit. Niet voor niks natuurlijk. Zoveel meer complexiteit. Wat mij betreft altijd te verkiezen boven de gewone jaargangen. Zeker als je wat te vieren hebt en intens wil genieten (en dus niet na 20 bier bij je oliebol om een uur of twaalf op Oudjaar…).

Daarnaast waren er nog twee verrassende c.q. (voor mij) minder bekende toppers: Joséphine van het wijnhuis Joseph Perrier: heel subtiel en verfijnd en mijn persoonlijke favoriet: Taittinger Les Folies de la Marquetterie. Een werkelijk zeer delicate, verfijnde en elegante champagne met een zeer zachte mousse. Zo’n intense smaakbeleving, heerlijk mondgevoel en super finale. Hier mag je mij voor wakker maken.

collage champagne

Klassiek, maar zeker ook vernieuwend

Ondanks dat de grote merken teren op hun klassieke reputatie en kwaliteit en traditie voorop blijven staan, zie je toch ook dat ze proberen te vernieuwen.

Zo introduceert Taittinger de Nocturne, een zogenaamde after diner champagne met een fles in een hip jasje, bedoeld om na het diner een opwekkende frisheid te geven. Je kent dat vast wel, na een copieuze maaltijd met verschillende wijnen en een eventueel afsluitend digestief heb je net even behoefte aan iets anders. Terug naar de witte wijn, is geen optie en rode wijn door drinken, daar word je ook niet fitter van. In dat geval kan de nocturne uitkomst beiden. Fris, licht zoet, maar bovenal opwekkend en feestelijk.

Wil je precies weten wat je in je glas hebt? Het wijnhuis Krug heeft een app ontwikkeld waarmee je de fles kan scannen en waarna je alle informatie over de betreffende wijn op je mobiel te lezen krijgt. Superleuke info, alleen de vraag is hoe vaak je een fles Krug opentrekt. 😉

Champagne feiten en weetjes

Hoe zat het ook al weer? Voegt men wat toe in de fles, bevriezen ze de boel en hoe ontstaan die bubbels? De basis feiten en weetjes over het productieproces van champagne heb ik voor je op een rij gezet.

Wat is jouw persoonlijke champagnefavoriet? Laat het me weten @Jeurwine

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Facebook