Risotto met pompoen en geitenkaas

6 oktober 2014 | door

Vandaag in Meatless Monday maken we risotto met pompoen. Ik vind dit een heerlijk gerecht voor in de herfst wanneer het buiten kouder en donkerder wordt. In dit gerecht gebruiken we pompoen met schil. Wist je dat je de schil van de pompoen gewoon kunt eten? Hierdoor blijven de pompoenblokjes iets steviger en dat is wel zo lekker in de smeuïge risotto. Daarnaast scheelt het in het voorbereidingswerk! Pompoen schillen is namelijk best een karwei. Doe de doperwtjes op het laatst bij de risotto zodat deze lekker knapperig blijven.

Ingrediënten (4 personen)
300 gram risottorijst
400 gram pompoen, in blokjes van 1,5 cm
2 uien
150 ml witte wijn
1 tot 1,5 liter groentebouillon
250 gram doperwtjes (uit het vriesvak)
100 gram Parmezaanse kaas
200 gram zachte geitenkaas
olijfolie
verse tijm
chilivlokken
peper en zout

IMG_9660 (1024x637)

Voorbereiding

Bereiding
Was de pompoen, haal de zaadjes eruit en snijd de pompoen in blokjes van 1,5 cm.
Snipper de uien. Verhit de olie in een hoge pan en fruit hierin de uien op laag vuur gedurende 5 minuten, zorg dat het niet bruin wordt.
Breng intussen 1 liter groentebouillon aan de kook. Ik doe dat door water te koken in de waterkoker en vervolgens bouillonblokjes en water te mengen in een maatbeker. Dit schenkt makkelijk wanneer je steeds water toevoegt.
Voeg de risottorijst toe en bak 2 minuten tot de korrels glazig zijn.
Blus de risotto af met de witte wijn en laat het vocht verdampen. Voeg vervolgens de groentebouillon toe zodat de rijst net onderstaat. Het vocht moet zacht pruttelen. Wacht tot het grotendeels verdampt en herhaal dit steeds. Roer zo nu en dan in de pan zodat het niet aankoekt en alle korrels gelijkmatig garen.
Ris de verse tijm van de takjes en voeg deze samen met de chilivlokken, peper en een klein beetje zout toe aan de risotto. Wees voorzichtig met de chilivlokken en het zout. Liever tussendoor proeven en later nog iets toevoegen. Chilivlokken geven een kick aan de risotto. Houd daarbij in de gaten dat de chilivlokken steeds scherper worden hoe langer ze worden verhit.
Bak intussen de pompoenblokjes in wat olijfolie een koekenpan. Schep even om en voeg een klein laagje bouillon toe. Gaar de pompoen in ongeveer 5 minuten tot het beetgaar is.
Voeg de pompoen en de doperwten toe aan de risottorijst. Goed roeren en bouillon blijven toevoegen tot de rijst gaar is. Blijf tussendoor proeven! De risotto is gaar wanneer de rijstkorrel nog een kleine bite heeft, zonder dat het lijkt of je je tanden op een schoolkrijtje zet.
Breng de risotto eventueel verder op smaak met peper en zout en voeg de geitenkaas en geraspte Parmezaan toe. Roer nog even door. De risotto hoort lekker smeuïg te zijn. Als je vindt dat de risotto te droog is, voeg dan nog wat bouillon of een klein klontje boter toe.

Opdienen
Bestrooi de risotto met wat extra Parmezaanse kaas.

IMG_9672 (1024x683)

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *