Reefilet

Reefilet met biet, zoete aardappel en kers

17 december 2016 | door

Reefilet is het meest malse stukje wild wat je kunt vinden. Het is echt prachtig vlees, zo smaakvol en mals van structuur. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Maar als je van wild houdt en jezelf echt een keer wilt verwennen, dan is dit stukje wild echt geweldig. Een minder duur en zeker ook lekker alternatief is een hertenfilet. Hert is ook zeer mals, maar iets grover van structuur.

Een mooi hoofdgerecht voor het kerstdiner dus! Niet te zwaar en veel smaak. Daarbij komt dat je alle groenten van tevoren kunt maken en ze à la minute even opwarmt in de magnetron. Zorg dat je het vlees minimaal een half uur vooraf uit de koelkast haalt zodat het kan ontspannen voordat je het aanbakt.

Reefilet met biet, zoete aardappel en kers

Recept Reefilet met biet, zoete aardappel en kers

Ingrediënten (4 personen)

500-600 gr reefilet (of hert)
3 rode bieten
3 gele bieten
3 zoete aardappels
5 el kersenjam
klont bakboter
peper en zout
eventueel
1 chioggia biet in dunne plakjes
rode wijnsaus

Staafmixer, Japanse mandoline (of snijd met een scherp mes dunne plakken) en uitsteker

Bereiding

Schil de zoete aardappels en snijd in stukken. Kook de zoete aardappel in water met zout gaar. Giet de zoete aardappel af en pureer met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

Zet twee pannetjes met water op het vuur. Schil de bieten en houd de rode en gele apart zodat de rode geen kleur afgeven.

Voor 2 rode bieten en 2 gele bieten: Snijd dunne plakjes van 2 mm met de mandoline of een scherp mes en steek twee verschillende maten rondjes uit van zowel de gele als rode bieten.

Voor 1 rode en 1 gele biet: Snijd in stukken.

Gebruik 1 pannetje water voor de gele bieten en 1 voor de rode bieten. Blancheer eerst de plakjes biet 2 minuten in het kokende water en giet af. Vang het water op. En kook nu de stukjes biet. Pureer de stukjes biet.

Pureer de kersenjam.

Haal de ree of het hert een klein uur voor het serveren uit de koelkast.

Laat de bakboter bruin worden in een koekenpan. Bestrooi het wild met peper en zout. Braad het wild gedurende 8 minuten rondom aan. Laat even rusten onder aluminiumfolie.

Verwarm intussen de zoete aardappelpuree, plakjes biet, bietenpuree en kersenjam in de magnetron.

Bord opmaken en opdienen

Leg de verschillende plakjes biet op het bord. Lepel of spuit de kersenjam, zoete aardappelpuree en gele bietenpuree tussen de plakjes biet. Snijd de ree of het hert in plakken en leg op het bord. Garneer eventueel met rauwe plakjes chioggia biet en rode wijnsaus.

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Facebook