Argentijnse Chimichurri

24 september 2013 | door

Deze lichtzure, ietwat pittige saus is een basisrecept uit de Argentijnse keuken. Eet je een steak, dan krijg je Chimichurri. Iedere familie heeft zijn recept en geeft er een eigen draai aan. Leuk, zo kan je naar eigen smaak variëren met ingrediënten!

IMG_6882 (640x384)

Asado Argentino
Na een mooie tocht te paard op het terrein van een ranch op de grens van Argentinië en Chili in Patagonia, schoven wij aan voor een echte ‘asado’. Tijdens deze barbecue wordt het vlees, voornamelijk rund, maar ook andere vleessoorten zoals lam, gegrild op een typische Argentijnse grill, genaamd ‘parrilla’ of op open vuur. In het verre Patagonia merkten we dat een asado meer is dan zomaar wat vlees grillen op de BBQ, het is een echt sociaal evenement! Dat blijkt wel gezien de lange gedekte tafel waar wij aanschoven en de onderlinge gesprekken tussen de tafelgenoten.

IMG_6952 (640x427)

 

IMG_6958 (413x640)

Jimmy McCurry
Volgens de locals met wie wij op de ranch aan tafel zaten zou de naam Chimichurri afkomstig zijn van ‘Jimmy McCurry’. Deze Ier zette zich in de 19de eeuw in voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd. Volgens de verhalen is hij de eerste die deze saus zou hebben bereid. De lokale bevolking kon de naam ‘Jimmy McCurry’ moeilijk uitspreken, hierdoor verbasterde het tot ‘Chimichurri’.

Recept Chimichurri
Laat de Chimichurri op kamertemperatuur minstens twee uur marineren, maar bij voorkeur een hele dag. De smaken komen zo het meest tot hun recht.

Ingrediënten 
4 tenen knoflook
4 verse laurierbladeren
4 takjes verse oregano
¼ rode peper
1 tomaat
¼ ui
1 bosje peterselie
Enkele druppels citroen
50 ml EV olijfolie
50 ml rode wijnazijn
Peper en zout

IMG_2768 (640x427)

Bereidingswijze
Snijd alle ingrediënten fijn. Meng dan eerst de knoflook, oregano en verse laurier en rode peper in een vijzel zodat de geuren vrijkomen. Voeg de peterselie, tomaat, ui, citroen, olijfolie en rode wijnazijn toe en meng goed met een vork. De ingrediënten moeten bedekt zijn onder de olie en azijn. Breng op smaak met peper en zout.

IMG_2779 (640x427) IMG_2780 (640x427) IMG_2782 (640x427) IMG_2784 (640x427) IMG_2786 (640x400) IMG_2788 (640x406)

Tips
Verse laurier geeft een intense smaak aan deze chimichurri. Ik heb mijn laurier uit de tuin gehaald maar je kunt het ook in de winkel kopen. Gebruik liever geen gedroogde laurier.
Je kunt alle ingrediënten ook kort in een blender doen. Niet te lang om nog wat stukjes in de chimichurri te houden.
Chimichurri is een heerlijke toevoeging aan het vlees en combineert goed met gegrilde groenten en aardappel.
Varieer naar jouw smaak. Houd je niet van oregano, vervang bijvoorbeeld door tijm. Geen rode wijnazijn in huis, gebruik dan de witte variant. Liever geen tomaat, dan geen tomaat, …..
Steak met chimichurri past perfect met een lekkere Argentijnse wijn uit de Mendoza.

IMG_2793 (640x427)

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Jessies Cuisine


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/jessiescom/domains/jessiescuisine.com/public_html/wp-content/themes/jc/footer.php on line 8

Nieuwsbrief

Volg ons ook op

© 2021 | alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden | disclaimer