Amuse van gerookte zalm en asperge

23 mei 2015 | door

Dit hapje met gerookte zalm en groene asperge serveer ik regelmatig als amuse in de lente. De kleuren zijn vrolijk en groen heeft voor mij iets echt ‘voorjaars’. Hoewel je groene asperges het hele jaar kunt kopen, zijn ze vooral in mei, juni en juli volop verkrijgbaar. Ik kies voor deze amuse liever voor de groene dan de witte asperge. Naast de sprekende kleur is de groene asperge ook sterker van smaak en lekker knapperig. Zo heb je het gevoel dat je echt op iets kauwt wanneer je de amuselepel in je mond doet. Je wist het waarschijnlijk al maar groene asperges hoef je trouwens niet te schillen, handig!

Voor dit hapje raad ik je aan lekker wat limoensap te gebruiken. Het geeft de amuse een frisse kick. Ieder heeft zo zijn associatie met geuren en smaken. Dat maakt koken zo mooi. Persoonlijk word ik altijd blij als ik limoen ruik. Het geeft me zo´n zomers gevoel. Ik denk omdat ik het associeer met Mojito, mijn favoriete cocktail wanneer ik me in een tropisch oord begeef. En mocht je de kleine oranje bolletjes tobikko of kuit kunnen vinden bij de visboer, grote supermarkt of groothandel dan is dat helemaal super. Het maakt de amuse extra feestelijk en ze knappen zo lekker en zoutig in je mond.

IMG_6920 (640x427)

Recept amuse met gerookte zalm en asperge

Ingrediënten (± 8 amuselepels)
2 groene asperges
100 gr gerookte zalm of zalmsnippers
3 el crème fraîche
limoensap
peper en zout
EV olijfolie
tobikko orange of kuit/imitatiekaviaar

Bereiding
Breng een pannetje water met zout aan de kook.

Snijd intussen de onderkant van de groene asperges en snijd ze vervolgens in stukjes van 1 cm. Laat de kop van de asperge wat langer, dat is leuk voor de garnering.

Kook de asperges in het water in een paar minuten beetgaar. Voor de textuur van de amuse is het lekker als ze nog knapperig zijn. Spoel af onder koud water en meng de aspergestukjes met een beetje EV olijfolie, peper, zout en limoensap.

Snijd de gerookte zalm in stukjes of gebruik zalmsnippers.

Meng voor de citruscrème de crème fraîche met een scheut limoensap, peper en zout. Proef even of er genoeg limoensmaak aan zit en voeg zo nodig wat toe.

Verdeel de gerookte zalm over de amuselepels. Leg hier 3 schijfjes asperge op en met een theelepel een dotje citruscrème.

Snijd de aspergepunten in vieren en leg een part op de citruscrème.

Garneer met tobikko orange, kuit of imitatiekaviaar.

IMG_6928 (640x402)

Jessie

Foodie, chef en blogger met passie voor heerlijk eten en genieten.

Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *